Külföld

Tőkés László az autonómiatörekvések támogatására kérte Orbán Viktort

Az autonómiatörekvések támogatására kérte Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban (Tusványoson) tartott szombati előadásában Tőkés László Orbán Viktor miniszterelnököt.

Tőkés László az autonómiatörekvések támogatására kérte Orbán Viktort
Orbán Viktor miniszterelnök (középen), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (balról) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (jobbról) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

„Köszönettel kérjük a miniszterelnök urat, hogy a továbbiakban az eddiginél is hatékonyabban részesítse támogatásában autonómiatörekvéseinket, tudatában annak, hogy az integráció közösségi jogok és autonómia nélkül az asszimiláció melegágya” – jelentette ki a volt püspök.

Felidézte, hogy az autonómia intézményének kriminalizálása az 1990-es kezdetek óta jellemzője a román politikai életnek. Nyilvánosságra került egykori titkos iratból idézte Ion Iliescu elnököt, aki 1995-ben azt mondta Richard Holbrooke amerikai külügyminiszter-helyettesnek, hogy az autonómiakövetelés jóváhagyása „Románia bantusztánosodásához vezetne”.

Úgy fogalmazott: ez a szemlélet tükröződött vissza Klaus Iohannis román államelnök két évvel ezelőtti „hírhedt kirohanásában” is, amikor azzal vádolta szociáldemokrata ellenlábasait, hogy „széles körű autonómiát akarnak biztosítani Székelyföldnek”, és „oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak”.

Értelmezése szerint az autonómia igénye miatt kellett politikai fogságot elviselnie Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, és a neki ítélt román állami kitüntetés visszavonását is az autonómiaigény képviselete okán javasolta a kitüntetés becsületbírósága.

Tőkés László szerint az autonómia állandó bukaresti kriminalizálása vezetett el oda is, hogy már az erdélyi magyar politikai életet is megosztja a nemzeti önrendelkezés kérdése.

„Ezen az ellentmondásos helyzeten csak egységes közakarattal tudnánk változtatni. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közvetlen szövetségeseivel, a Székely Nemzeti Tanáccsal és az éppen létrejövő Erdélyi Magyar Szövetséggel egyetemben változatlanul és megalkuvás nélkül folytatja küzdelmét az RMDSZ programjában is megfogalmazott többszintű erdélyi autonómiáért” – magyarázta, majd hozzátette: azon lesznek, hogy a román kormányban lévő RMDSZ helyzeti előnyét kihasználva új lendületet adjanak a román parlament jóváhagyását igénylő autonómiaügynek.

Tőkés László kifejtette: a remélt erdélyi magyar összefogás első próbája a kormányprogramban előirányzott kisebbségi törvény kidolgozása és elfogadtatása lesz.

Felidézte: Hunyadi János 1456-ban július 22-én állította meg Nándorfehérvárnál a török előrenyomulást, és győzelme emlékét őrzi egész Európában a déli harangszó.

„Az elnémuló harangok korában Európa hatalmasságainak a szolidaritására aligha lehet számítani” – állapította meg. Úgy vélte: a határőrizet több évszázados feladata után a székelységre ma az országhatárokat meghaladó magyar nemzeti közösség földrajzi és nyelvi határainak a védelme hárul.

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor ma délelőtti, még zajló politikai fórumán jelentették be, hogy meglepetéskötet jelent meg az idén 70. életévét betöltött Tőkés László tiszteletére, mintegy „Tusványos népe” születésnapi köszöntőjeként, amely kötet nagyrészt a püspök műveinek egy válogatását, másrészt jeles személyiségek róla írt sorait tartalmazza
A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor ma délelőtti, még zajló politikai fórumán jelentették be, hogy meglepetéskötet jelent meg az idén 70. életévét betöltött Tőkés László tiszteletére, mintegy „Tusványos népe” születésnapi köszöntőjeként, amely kötet nagyrészt a püspök műveinek egy válogatását, másrészt jeles személyiségek róla írt sorait tartalmazza
Fotó: Facebook/Tőkés László Sajtóirodája

Tőkés László a tusványosi nagyszínpadon vette át Németh Zsolttól, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökétől azt a meglepetéskönyvet, amelyet a születésnapjára számára állított össze az írásaiból és a kortársai írásaiból a Pro Minoritate Alapítvány. Németh Zsolt egykori mentorát, a kovásznai Fábián Ernő filozófust idézve jelentette ki: „Tőkés László nem az az ember, akinek igaza van, hanem az, akinek igaza lesz.”

Kapcsolódó írásaink