Külföld

Ostrom alatt áll Magyarország déli határa

Most nem lehet szorosabb kapocs Ausztria és Magyarország között annál, hogy mindketten békét akarunk a szomszédságunkban - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön bécsi látogatásán. A háborús környezet még inkább indokolttá teszi, hogy ápoljuk és erősítsük a szövetségeket - hangoztatta.

Ostrom alatt áll Magyarország déli határa
Szijjártó Péter osztrák kollégájával
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Az illegális migráció miatt Magyarország déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll - jelentette ki Szijjártó Péter  sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel.

Elmondta, hogy idén már több mint 120 ezer illegális migránst tartóztattak fel a magyar határon, két és félszer annyit, mint tavaly ilyenkor. A migránsok ráadásul agresszív és erőszakos magatartást tanúsítanak, felfegyverkeztek, és "nem szégyellik használni a fegyvereket" - húzta alá.

Elmondta, a kormány nagyra értékeli, hogy az illegális bevándorlás elleni fellépésben Ausztria közös álláspontot képvisel Magyarországgal.

Szijjártó Péter az ukrajnai háborúval kapcsolatban beszélt arról is, hogy most már egyértelműen a békére kell törekedni. Értésre adta: a kormány nem engedi, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát, és a nemzeti érdekeket kell figyelembe vennie az energiaellátás biztosítását illetően is.

A miniszter részt vett egy épület beburkolásán

A magyar diplomácia vezetője a Wiener Städtische Versicherungsverein biztosítótársaság székházában vett részt a bécsi Ring (Körút) második legmagasabb épülete, a 93 méter magas Ringturm magyar művész általi „becsomagolásának” megnyitóján.

Beszédében elmondta: súlyos kihívásokkal és nehézségekkel teli időszakot élünk, és örülnünk kell, hogy így is együtt ünnepelhetjük a partnerséget, az együttműködést, a művészetet és annak közösségteremtő erejét.

Kifejtette, hogy az elmúlt egy-másfél évtized több olyan kihívást hozott, amelyekből még egy is sok: háború, világjárvány, pénzügyi-gazdasági krízis, természeti katasztrófák egy időben. Ezek egyik következménye az lett, hogy a világ keleti és nyugati fele között a feszültség újra éleződni kezdett. Márpedig Közép-Európában az az ideális, ha a Kelet és Nyugat között kölcsönös tiszteletre és kölcsönös előnyökre épülő párbeszéd és együttműködés tud létrejönni. Itt nem érdekünk a blokkosodás, mert akkor a perifériára kerülünk - mutatott rá Szijjártó Péter.

Kifejtette: teljesen egyértelmű, hogy Ausztria és Magyarország történetének nincsen olyan fejezete, amelyet hitelesen és teljes körűen le lehetne írni a másik említése nélkül. Harminchárom évvel ezelőtt a két ország között vágtuk át a vasfüggönyt, és akkor „Kelet és Nyugat rajtunk, osztrákokon és magyarokon keresztül fogott egymással kezet” - mondta.

Hozzátette, hogy „ebben az új Európába szorgosan építettük az együttműködésünket”. Osztrák vállalatok ma Magyarországon a második legerőteljesebb beruházói közösséget alkotják, a kereskedelmi forgalom alapján pedig Ausztria a harmadik legfontosabb partner.

A magyar miniszter örömét fejezte ki, hogy hogy a Vienna Insurance Grup (VIG) biztosítói vállalatcsoport is Magyarországba fektette bizalmát, a csoport és a magyar kormány összegfogásából pedig az ország legnagyobb biztosítói vállalatcsoportja jöhetett létre. A világjárvány idején, amikor világossá vált, hogy a járvány nemcsak az emberek egészségét, hanem a munkáját is veszélyezteti, osztrák vállalatok több mint 8 ezer ember munkahelyét védték, illetve mentették meg - hangsúlyozta.

Objektum doboz

Szijjártó Péter köszönetet mondott a Ringturmon látható alkotást is készítő Maurer Dóra művésznőnek, a nemzet művészének, aki „mindkét országban egyaránt fantasztikusat alkotott”, és kiemelkedő életpályájával mindig segített abban, hogy a magyarok és osztrákok együttműködését és sorsközösségét szorosabbra fűzzék. Külön örömét fejezte ki afölött, hogy az osztrák fővárosban 4000 négyzetméternyi felület mutatja be az életművet, ami a határokon átívelő párbeszéd szimbólumaként jöhetett létre.

A magyarokat és az osztrákokat „pontosan olyan szoros, néha bonyolultnak tűnő, de mindenképpen színes és elválaszthatatlan szálak” fűzik össze, mint az Maurer Dóra alkotásának köszönhetőn mostantól a Ringturmon is látható. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az egyetlen, amelynek már két művésze kapta meg a lehetőséget arra, hogy becsomagolja a tornyot.

A Wiener Versicherung Gruppe (VIG) Ausztria és az egész közép-kelet-európai (CEE) régió vezető biztosítási csoportja: 30 országban mintegy 50 biztosítótársaság alkotja a csoportot.

A Ringturm földszintjén jelenleg Medgyaszay István (1877-1959) magyar építész munkásságát mutatja be egy kiállítás.
 

Kapcsolódó írásaink