Külföld

Joe Biden nyílt határai vesztükbe csalogatják a bevándorlókat

Tavaly jelentősen megnövekedett a halálesetek száma, miután a demokraták eltörölték Donald Trump erős határvédelmet érintő intézkedéseit

A Fehér Ház humanitárius bevándorlási politikája temetővé változtatta a mexikói–amerikai határt. Az ENSZ szervezetének jelentése szerint az Egyesült Államokba tartó gazdasági bevándorlók közül egy év alatt 1238-an vesztették életüket.

Joe Biden nyílt határai vesztükbe csalogatják a bevándorlókat
A demokrata párti kormányzat politikája életekbe kerül a mexikói határon
Fotó: AFP/Chandan Khanna

Beigazolódni látszanak azon figyelmeztetések, miszerint az ellenőrizetlen tömeges migráció nem egy szolidaritáson alapuló humanitárius jelenség, hanem életveszélyes fenyegetéseket rejt maguk a bevándorlók számára is. Az ENSZ egyik csoportja, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) ugyanis hivatalosan a világ leghalálosabb szárazföldi átkelőhelyének nyilvánította az Egyesült Államok Mexikóval közös határszakaszát.

A július elsején kiadott jelentésük szerint a 2021-ben 1238-an vesztették életüket az Egyesült Államokba irányuló migráció során, köztük legalább 51 gyermek. Legalább 728 haláleset az Egyesült Államok és Mexikó határvidékén történt, ezzel ez a leghalálosabb szárazföldi átkelőhely a világon – áll az IOM közleményében. A jelentés szerzői szerint nagy valószínűséggel ennél sokkal többen vesztették életüket az életveszélyes út során, ezzel szemben 2020-ban egyharmadával kevesebb ember halt meg a dél-amerikai útvonalon, illetve a mexikói határon, amikor Donald Trump volt elnök bevezette az illegális migrációt fékező rendelkezéseit.

De maga az IOM – amelynek mottója: „Tegyük a bevándorlást mindenki számára előnyössé” – sem vonja le a következtetéseket saját jelentéséből. Annak ellenére, hogy a Joe Biden elnök vezette kormányzat alatt szinte anarchia alakult ki az Egyesült Államok déli határain, azt követelik, hogy az amerikai kormány még több gazdasági bevándorlót fogadjon be, és mindezt úgy, hogy említést sem tesznek ennek a társadalomra gyakorolt gazdasági és biztonsági kihívásairól.

Joe Biden nemzetvédelmi minisztere, Alejandro Mayorkas viszont elégedett a határon fennálló helyzettel. „Úgy gondolom, hogy jó munkát végzünk” – állapította meg egy héttel azután, hogy 53 migráns vesztette életét egy teherautó felforrósodott rakterében a texasi San Antonio városa mellett. A Prérifarkasok nevű embercsempészbanda, amely felelős volt az útjukért, már kétmillió migránst juttatott el sikeresen az Egyesült Államokba. A mexikói kormány is mintegy 3000 beutazási engedélyt adott ki a napokban egy újabb migránskaraván tagjainak. Ahelyett, hogy megpróbálták volna megállítani a csoportot, látván az amerikai kormányzat tétlenségét, a mexikói hatóságok inkább kiadták az engedélyeket, és lehetővé tették, hogy az emberek továbbhaladjanak észak felé.

A Breitbart hírportál szerint a Biden vezette Fehér Ház tovább gyengíti a bevándorlást felügyelő szervek befolyását, a Demokrata Párt vezette adminisztráció legalább öt olyan bevándorlási bírótól szabadult meg az utóbbi egy évben, akiket Donald Trump korábbi elnök nevezett ki. Az elbocsátott bírók közül néhányan azt nyilatkozták, hogy szerintük a kirúgások politikai okokból történtek, és a Biden-kormányzat olyan bírókat tett a helyükre, akik a migránsamnesztiát támogatják.

Az amerikai gyilkosságok fele megoldatlan marad

A közelmúltbeli bűnügyi adatok elemzése azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban az emberölések felderítési aránya jelentősen csökkent, miközben a gyilkosságok száma megugrott. Az FBI jelentése szerint a helyi bűnüldöző szervek az esetek felét is csak nagy nehézségekkel képesek megoldani.


Ez annál is nyugtalanítóbb, mivel a gyilkosságok száma 2020 és 2021 között csaknem 15 százalékkal nőtt, és olyan nagyvárosok, mint Los Angeles vagy Baltimore rendfenntartói képtelenek voltak megbirkózni az esetek számának növekedésével. A fekete és a fehér áldozatokkal kapcsolatos ügyek felderítési aránya között is van eltérés, a fehér áldozatokkal kapcsolatos ügyeket körülbelül ötven százalékkal többször oldják meg, mint amikor az áldozatok feketék.

Az Egyesült Államok már irányt változtatna

Az amerikaiak 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ország rossz irányba halad. Az AP–NORC felmérése szerint az amerikaiak mindössze 14 százaléka mondta azt, hogy az ország jó irányba halad, ami aggasztó eredmény lehet a Demokrata Párt számára tekintettel a közeledő félidős választásokra.

A felmérésben az amerikaiak mindössze 38 százaléka mondta, hogy helyesli Joe Biden elnök munkáját, míg 57 százalék azt, hogy nem helyesli azt, amit csinál. Még aggasztóbb az elnök számára az, hogy a polgárok mindössze 28 százaléka helyesli Biden munkáját a gazdasággal kapcsolatban. A Harvard CAPS–Harris Poll felmérése szerint pedig az amerikaiak 71 százaléka nem szeretné, ha Biden elnök újraindulna a 2024-es elnöki választásokon.

Kapcsolódó írásaink