Külföld

Véget nem érő erőszak az Egyesült Államokban

Szinte állandósulni látszik az erőszakhullám az Egyesült Államokban, legnagyobb nemzeti ünnepüket is véres incidensek tarkították. Joe Biden elnök a fegyvertartás szigorításában látja a megoldást, de sokak szerint ezzel csak megnövekedne az illegális fegyverekkel elkövetett bűntettek száma.

Véget nem érő erőszak az Egyesült Államokban
Philadelphia után Chicagóban is az ünneplőkre támadtak
Fotó: AFP/Jim Vondruska

Az Egyesült Államokban országszerte erőszakos cselekmények zavarták meg a július 4-i, a függetlenség napja alkalmából tartott ünnepségeket. A hatóságok már napokkal korábban figyelmeztettek a valószínűsíthető erőszakra, de mindenki reménykedett benne, hogy a hat halálos áldozatot követelő chicagói lövöldözéshez hasonló incidenseket a felvonultatott hatalmas rendőri erők megakadályozhatják.

Már az ünnep előtti napon New Yorkban két gyanúsított egy szabadtéri ünnepség résztvevőit vette célba, ezt azonban egy jelen lévő, szolgálaton kívüli rendőr a saját fegyverével megakadályozta. Amikor a két férfi lövöldözni kezdett az összegyűlt tömegre, David Donegan előrántotta saját pisztolyát, és több lövést leadva eltalálta az egyik gyanúsítottat. Donegan is két golyót kapott a lábába, de a tömegben szerencsére senki más nem sérült meg.

Hétfőn viszont már Philadelphiában zavarta meg egy lövöldöző a július 4-i ünnepségeket, ennek során két rendőr sebesült meg. Az erőszakos incidens közvetlenül a tűzijáték kezdete után történt. A tömeg azonnal menekülőre fogta, a lövöldözőt viszont eddig nem sikerült előállítani. A sérült rendőrök állapota stabil.

Robert E. Crimo, a chicagói lövöldöző
Robert E. Crimo, a chicagói lövöldöző
Fotó: AFP/City of Highland

Sokkal tragikusabb kimenetelű volt az a chicagói támadás, amelynek során egy 22 éves férfi legalább hat embert megölt és több tucatnyit megsebesített. A gyanúsítottat sikerült őrizetbe venni, jelentette be a helyi rendőrség. A város érintett negyedét körülbelül harmincezren lakják, majdnem kilencven százalékuk fehér bőrű. Az elkövető – egy környékbeli lakos – egy épület tetejéről adta le a lövéseket, indítékáról egyelőre semmit sem tudni.

Az elmúlt időszakban több fegyveres vérengzés is történt az Egyesült Államokban. Június 2-án az Oklahoma államban található Tulsa egyik kórházában lövöldözött egy fegyveres, aki négy embert ölt meg. Május 24-én a texasi Uvalde város egyik általános iskolájában csapott le egy fegyveres. Akkor 19 gyerek és két felnőtt vesztette életét. Napokkal korábban a New York állambeli Buffalo városában nyitott tüzet egy fegyveres egy áruházban, megölve tíz embert.

Joe Biden amerikai elnök a chicagói felvonulást ért támadást követően újra a fegyvertartás szigorítására buzdított. „Nemrég írtam alá az első jelentős kétpárti fegyverreformtörvényt csaknem harminc év óta, amely életeket mentő intézkedéseket tartalmaz” – nyilatkozta az elnök. Ez a kijelentés azért is visszás, mivel a legtöbb fegyveres incidens épp illegális fegyverekkel történik. Csak az érintett Chicagóban péntektől hétfőn hajnalig 54 ember került kórházba lőtt sebekkel, ebben nincsenek benne a fenti mészárlás áldozatai. Idén a fehérellenes radikális baloldali kijelentéseiről ismert Lori Lightfoot polgármester vezette városban már 320 embert öltek meg.
 

Kapcsolódó írásaink