Külföld

Elvenné a hazánknak járó pénzeket a brüsszeli baloldal

A hazánknak járó uniós források megvonását követeli szerdán elfogadott jelentésében az Európai Parlament alapjogi bizottsága. Jorge Buxadé spanyol konzervatív képviselő szerint az EP politikai aktivizmust folytat.

Elvenné a hazánknak járó pénzeket a brüsszeli baloldal
Gwendoline Delbos-Corfield francia EP-képviselő ismét meg akarja büntetni Magyarországot
Fotó: Európai Parlament

Megszavazták az Európai Parlament balliberális többségű Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) szerda délelőtti ülésén a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield jelentését, amelynek címe „Javaslat az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke (1) bekezdésének megfelelően az Unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértése egyértelmű kockázatát megállapító tanácsi határozatra”.

A jelentés kifejezetten arra utasítja az Európai Bizottságot, hogy vonja meg Magyarországtól az uniós Helyreállítási Alapból hazánknak jogszerűen járó forrásokat, ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet.

Az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójának nevében a spanyol VOX politikusa, Jorge Buxadé élesen bírálta a jelentést, amely álláspontja szerint nem objektív, arra használja fel az Európai Parlamentet, hogy politikai aktivizmust folytasson olyan demokratikusan megválasztott konzervatív kormányokkal szemben, mint amilyen a magyar is. Rámutatott, a dokumentum nem azonosítja objektíven a jogállamiság megsértését semmilyen módon.

Delbos-Corfield azzal támadta a spanyol politikust, hogy a szintén jobboldali, szuverenista Identitás és Demokrácia (ID) képviselője, a francia Nicolas Bay társaságában Buxade is tagja volt a múlt ősszel hazánkba látogató LIBE-delegációnak, ám állítása szerint nem vettek részt a legtöbb meghallgatáson. Buxade a kezével intett, hogy ez nem igaz, de már nem kapott szót.

„Tavares után Sargentini. Sargentini után Gwendoline Delbos-Corfield vette át a jogállamisági rendőr szerepét az Európai Parlamentben. Közben eltelt több mint tíz év és ugyanaz a nóta… Az EP több mint tíz éve képtelen jogilag alátámasztani az ideológiai vádjait. Kíváncsian várjuk, hogy ki jön majd Gwendoline Delbos-Corfield után és hogy hány évtizedig kap még fizetést sok EP-bürokrata Magyarország jogállamisági vegzálásáért” – írta korábban a jelentéssel kapcsolatban Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán.

Delbos-Corfield jelentését szeptemberi plenáris ülésén vitatja meg az Európai Parlament.

Szubjektív és elfogult jelentés

A jelentésre reagálva konzervatív képviselők kisebbségi állásfoglalást fogadtak el. A dokumentum szerint a jelentés a LIBE-bizottság által korábban elfogadottakhoz hasonlóan „szubjektív véleményeken és politikailag elfogult állításokon alapul, homályos aggályokat, értékítéleteket és kettős mércét tükröz”. „Több esetben olyan ügyeket hoz fel, amelyeket az illetékes szervek már régen rendeztek, vagy olyan kérdéseket érintenek, amelyek a nyilvános vita részét képezik és a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartoznak” – mutattak rá. A szerzők szerint a jelentés szövege a jól ismert narratívát tükrözi, amely a „jogállamiság általános helyzetét” kifogásolja, miközben nem támasztja alá a konkrét jogsértéseket.

„Ez a szöveg a föderalista európai politikai pártok újabb kísérlete arra, hogy ideológiai okokból támadják Magyarországot és kereszténydemokrata, konzervatív kormányát. Ez a jelentés kiábrándító dolgozat az Európai Parlament részéről, különösen egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió egységének fontosabbnak kellene lennie, mint valaha” – írták. Az állásfoglalást Jorge Buxadé mellett a francia Jean-Paul Garraud, az olasz Vincenzo Sofo és Annalisa Tardino, a lengyel Patryk Jaki és Jadwiga Wiśniewska, valamint Hidvéghi Balázs, a Fidesz képviselője jegyzi.

A magyar baloldal gyengítené a gazdaságot

„A jelentés ideológiai okokból, politikai célból, alaptalanul ítéli el hazánkat és követeli a Helyreállítási Alap és a többéves pénzügyi keret forrásainak megvonását Magyarországtól” – mutatott rá lapunknak Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója. A szakértő szerint a dokumentum „számos jogilag megalapozatlan, a magyarországi helyzetet tévesen bemutató megállapítást tartalmaz”. „Végeredményében annak elérésére törekednek, hogy az orosz-ukrán háború okozta válságos helyzetben Magyarországot újabb uniós szankciókkal sújtsák, így hazánk nehezebben tudjon megbirkózni az elhibázott brüsszeli szankciós politika eredményeként kialakult gazdasági válsággal, a háborús inflációval, és mindennek következtében meginogjon a magyar kormánnyal szembeni állampolgári bizalom” – magyarázta.

Kovács Attila kitért arra is, hogy a Momentum képviselője, Donáth Anna „a baloldal képviseletében azonban ebben a helyzetben is az ideológiát, a politikai zsarolást helyezte előtérbe a gazdasági kihívások megoldása helyett”. „A magyar baloldal tehát lényegében a háborús inflációnak, a gyenge árfolyamnak szurkol és a tervek elfogadásának késleltetésével, elutasításával megakadályozza, hogy a magyar kormány az uniós forrásokat a gazdaság megerősítésére, az oktatási és egészségügyi szektort érintő béremelésekre fordítsa” – fejtette ki.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője lapunk megkeresésére azt nyilatkozta, nem tudja megemészteni az európai baloldal, hogy Magyarországnak óriási többséggel újraválasztott, kereszténydemokrata, konzervatív kormánya van.

Jogállamisági nap Brüsszelben, egyenes magyar válaszok

Az Európai Bizottság kiadta éves jogállamisági jelentését, amely nem ért minket meglepetésként. A magyar kormány a már jól megszokott össztűzben is a higgadt, szakmai párbeszéd pártján áll - írja Facebook-oldalán Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter kiemeli: bár a jelentés a korábbi évekhez hasonlóan bizonytalan indexekre, elfogult NGO-kra és előítéletekre alapoz, fontos leszögezni, hogy a Bizottsággal folytatott tárgyalások során egyre bizakodóbbak lehetünk, ugyanis a szakmai párbeszéd most már a megoldásokra koncentrál és nem a problémákra. Mi maradunk legalapvetőbb testtartásunknál: az őszinteségnél. Hiszen őszintén beszéltünk a problémákról és most őszintén beszélünk a megoldásokról is - emlékeztet.

A posztban így fogalmaz: mindeközben Európai Parlament eldöntötte, hogy a háborús időkben is inkább a probléma része marad a megoldás helyett, hiszen a magyar baloldallal jó viszonyt ápoló LIBE-bizottság a mai napon megszavazta Gwendoline Delbos-Corfield jelentését, amelyben a hazánknak járó uniós források megvonását követelik.

Az EP-nél beakadt a lemez, hiszen a jelentésükben válogatás nélkül visszhangozzák a baloldal unalomig ismételt vagdalkozásait a tények és szakmai érvek figyelembevétele nélkül. Ez a hozzáállás igencsak megkérdőjelezi a LIBE-bizottság és Sargentini utódjának a szakmai felkészültségét - véli Varga Judit.

Összegezve: az újdonsült Sargentini Asszony amellett, hogy egyes interjúkban hazugságokat és valótlanságokat terjeszt, még egy korrekt szakmai állásfoglalást sem képes összerakni - csapott oda a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

Hidvéghi: A baloldal kárt okoz az országnak

ĀGyurcsányné és Donáth Anna buzgón asszisztál azokhoz a támadásokhoz, amelyek célja a hazánknak járó pénzek megvonása - alaptalanul itéli el hazánkat a LIBE-jelentés az Alapjogokért Központ szerint