Külföld

A republikánusoknak kedvez a válságból való kilábalás

A világjárvány által okozott gazdasági válságból való kilábalás nyertesei a republikánus államok lehetnek, ami elég rossz előjel a demokraták számára a félidős választások előtt. Ráadásul a konzervatívok a stabil gazdasági háttérrel bátrabban léphetnek fel a liberális mammutvállalatokkal szemben is. 

A republikánusoknak kedvez a válságból való kilábalás
Egyre élhetetlenebbé válnak azok a nagyvárosok, amelyeket a balliberális demokraták irányítanak (képünk illusztráció)
Fotó: AFP / NurPhoto / Karla Ann Cot

A republikánus vezetésű államok lehetnek a nagy nyertesei a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságnak – állítja a Wall Street Journal amerikai gazdasági lap. A járvány ugyanis átrajzolta az amerikai gazdaságot is és úgy tűnik, hogy a republikánusok által vezetett „vörös államok” sokkal gyorsabban lábalnak ki a válságból, mint azok amelyeket a „kék” demokraták irányítanak.

Az államok ilyen jellegű megosztottságának jelentős szerepe lehet a novemberi félidő választásokra is. 

Ezt az adatok is alátámasztják, az amerikai munkaügyi hivatal szerint a republikánus államok 2020 februárja óta 341 ezer munkahelyet hoztak létre, eközben a demokrata államokban ugyanakkor mintegy 1,3 millió munkahely hiányzik. Ahogy korábban lapunk is megírta, több nagyvállalat is menekül demokrata államokból, egyrészt az egyre rosszabb közbiztonság miatt, ami már a napi működésüket is zavarja, másrészt a demokraták által alkalmazott elhibázott neomarxista gazdaságpolitika miatt. A Citadel befektetési alap Chicagoból Miamiba, az ismert nehéz gépeket gyártó vállalat a Caterpillar pedig Illinosból Texasba költözik. 

Jelentős része megoldatlan marad a gyilkosságoknak az Egyesült Államokban 

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) adatai szerint az Egyesült Államokban az emberölések mintegy fele megoldatlan marad. A CBS News hírügynökség által elvégzett elemzés szerint ötven éve a legalacsonyabb szintre süllyedt a gyilkossági ügyek megoldási rátája.

Az FBI adatai szerint tavaly országszerte 29 százalékkal nőtt az emberölések száma. Az adatok komoly társadalmi feszültségekre is rávilágítanak, ugyanis a fehér áldozatok ellen elkövetett emberölési ügyek 30-50 százalékkal nagyobb valószínűséggel oldódtak meg, mint a spanyolajkú, illetve fekete áldozatok sérelmére elkövetett ügyek.

Ez az eltérés azonban részben azzal a ténnyel magyarázható, hogy a fekete lakosságú, magas bűnözési rátával rendelkező városrészekben a helyiek nem működnek együtt a hatóságokkal. 

Az FBI 2019-es statisztikái azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy a feketék a lakosság körülbelül 12 százalékát teszik ki az Egyesült Államokban, az emberölési ügyek gyanúsítottjainak 55,6 százalékát ők teszik ki.

És nemcsak a vállalatok költöznek: 2021 és 2020 februárja között a statisztikák szerint mintegy 46 millió amerikai költözött el egy másik településre. A legtöbb lakost nyerő államok – élükön Floridával, Texasszal és Észak-Karolinával – szinte mind „vörösek”.

A legtöbb lakost vesztett államok pedig szinte mind „kékek”, élükön Kaliforniával, New Yorkkal és Illinois-szal. Az adatok szerint a polgárok áttelepülésének két fő mozgatórugója az ingatlanárak alakulása, valamint az adózás. A kibocsátó területeken az ingatlanárak mintegy 23 százalékkal magasabbak. Emellett ezeken a területeken az átlag jövedelemadó 8 százalék, ellenben a a célterületeken mindössze 3,8 százalék. 

A gazdasági erejüket pedig ki is használják a konzervatív irányítású államok. A Reuters hírügynökség hívta fel a figyelmet arra, hogy a republikánus államok az utóbbi időben egyre erélyesebben lépnek fel a balliberális propagandát hirdető nagyvállalatokkal szemben. A Reuters megvizsgálta  a 2021-ben és 2022-ben elfogadott állami törvényeket, illetve azt, hogy több államban tisztviselők a végrehajtó hatalmat is felhasználják a Wall Street megbüntetésére.

A republikánusok szerint az ilyen vállalatok arra használják a tőkéjük erejét, hogy az ötleteiket és ideológiájukat ráerőltessék a többiekre.

A klímavédelem, a fegyvertartás és a társadalmi sokszínűséget követően a következő terület, ahol a konzervatívok elkezdhetik visszavágni a liberális vállalatok túlterjeszkedését, az a magzati élet védelme lehet. 

Kapcsolódó írásaink