Külföld

Összeomlástól tart a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) súlyos gazdasági következményekre figyelmeztet az orosz gázszállítások teljes kiesése esetére.

Összeomlástól tart a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége
Gáz nélkül sok vállalatnak le kellene állítania a termelést
Fotó: AFP/Stefan Sauer

Peter Adrian elnök a dpa hírügynökségnek elmondta, hogy a DIHK nem zárja ki, hogy ilyen esetben a téli hónapokban akár kétszámjegyű százalékos gazdasági teljesítménycsökkenés is bekövetkezhet.

„Néhány hónapon belül összeomolhat a gázellátásunk” (...) Sajnos azzal a forgatókönyvvel is kell számolnunk, hogy a karbantartási leállás után, július 21-étől egy ideig nem érkezik gáz az Északi Áramlat-1-ből. Ez katasztrófa lenne.  A tervezett németországi cseppfolyósítottföldgáz-terminálok (LNG-terminálok) csak a télre lesznek üzemképesek” - hívta fel a figyelmet.

Az Északi Áramlat-1 balti-tengeri vezeték éves karbantartása hétfőn kezdődik, általában tíz napig tart, és sokan amiatt aggódnak, hogy Oroszország nem fogja újra megnyitni a gázcsapot.

Gáz nélkül sok vállalatnak le kellene állítania a termelést, és akkor „olyan gazdasági visszaesést fogunk látni, amely nagyon különbözik attól, amit a pénzügyi válság idején tapasztaltunk” - fogalmazott a DIHK elnöke.

Kapcsolódó írásaink

Térképvita Szlovákiával

ĀA felvidéki magyar hírportál, a MA7 interjúban kérdezte Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárt arról a vitáról, amelynek során a szlovák külügyi tárca azzal vádolta meg a magyar politikust, hogy „a múltban él”