Külföld

Térképvita Szlovákiával

A felvidéki magyar hírportál, a MA7 interjúban kérdezte Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárt arról a vitáról, amelynek során a szlovák külügyi tárca azzal vádolta meg a magyar politikust, hogy „a múltban él”.

Térképvita Szlovákiával
Kárpátalja helyzetére is felhívta a figyelmet Potápi Árpád János
Fotó: MTI/Szakács Tamás

A szlovák külügyminisztérium nyilatkozatában úgy fogalmazott „az, hogy Magyarország állami tisztségviselője szlovákiai látogatását úgy jelenti be, mint egy felvidéki látogatást Nagy-Magyarország térképe előtt ülve, egy újabb példája annak, hogy a magyar fél figyelmen kívül hagyja ismételt felhívásainkat a kölcsönös empátiára. Evidens, hogy a Nagy-Magyarország-térkép az államtitkár úr számára fontos üzenet a szlovákiai állampolgárok felé, hogy továbbra is a múltban él” – áll a nyilatkozatban.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban meglepődését fejezte ki. „Végre el kellene fogadnunk… azt a történelmi tényt, hogy az elmúlt 1100 évből ezret egy államalakulatban éltünk le, így tehát minden, ami ehhez kapcsolódik, az közös történelmünk” – mondta. Hozzátette, irodájában történelmi térképek vannak, mivel a magyar nemzet határai nem esnek egybe Magyarország határaival.

Az ukrán válsággal kapcsolatban az államtitkár elmondta, a közeljövő legsúlyosabb kérdése, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradjon kárpátaljai magyarnak, és Kárpátalján maradjon meg. Ezt a kormány különböző támogatásokkal érné el azért, hogy ne ürüljön ki Kárpátalja, és magyar lakossága otthon tudja ezeket a nehéz időket átvészelni, fogalmazott Potápi Árpád János.

Kapcsolódó írásaink