Külföld

A momentumos politikus jelenléte tovább hitelteleníti az EP-t

Az Európai Parlament csütörtöki ülésén elfogadta az EU pénzügyi érdekeinek védelme – csalás elleni küzdelem – 2020. évi jelentést. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője az előterjesztés kapcsán kiemelte: „Ebben a jelentésben a már megszokott ideológia támadásokat láthatjuk Magyarország és Lengyelország ellen. Egyértelmű, hogy a jelentéstevőt nem érdeklik a tények, a személye ellen az uniós források terhére is elkövetett súlyos csalási ügyben folyó eljárás pedig hitelteleníti őt és az EP-t is. Mindezek miatt a Fidesz EP-képviselőcsoportja nem tudja támogatni a jelentést.”

A momentumos politikus jelenléte tovább hitelteleníti az EP-t
Teljesen hiteltelen, hogy a súlyos korrupciógyanús ügyben érintett Cseh Katalin jegyzi az EP korrupcióellenes külügyi jelentését
Fotó: MH/Európai Parlament

„Magyarország elsőként kötött együttműködési megállapodást az Európai Ügyészséggel, vagy, hogy az OLAF-ajánlások alapján megtett vádemelések aránya Magyarországon 67 százalék, ami közel kétszerese, az uniós 35 százalékos átlagnak. Maga az Európai Főügyész többször is elmondta, hogy kiválóan tudnak együtt dolgozni a magyar hatóságokkal" - folytatta Deli.

A Fidesz politikusa felszólalásában elmondta: „Közismert tény az is, hogy az európai parlamenti munkában rendkívül fontos a hiteles, megbízható jelentéstevő szerepe. Ezért elfogadhatatlan, hogy Cseh Katalin úgy foglalkozhat a csalás elleni éves jelentéssel, hogy saját maga is érintett egy az uniós források terhére is elkövetett súlyos csalási ügyben. Ez a tény az eljárást teljesen hiteltelenné teszi és tovább rombolja az uniós intézményekbe vetett bizalmat."

Kapcsolódó írásaink