Belföld

Fidesz: Jogsértő a globális minimumadó megszavazását összekötni a helyreállítási pénzekkel

Inkorrekt és jogsértő, hogy Brüsszel a globális minimumadó megszavazását összeköti a helyreállítási pénzek folyósításával - mondta Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke csütörtökön.

Fidesz: Jogsértő a globális minimumadó megszavazását összekötni a helyreállítási pénzekkel
Bánki Erik
Fotó: MH

A kormánypárti politikus értékelése szerint a brüsszeli elit továbbra is minden erejével azon van, hogy rákényszerítse a tagállamokat a globális minimumadó bevezetésére. Felidézte: ennek elfogadása duplájára emelné a magyar vállalkozások adóterheit. Ez békeidőben is elfogadhatatlan, háború idején pedig egyenesen felháborító - jelentette ki.

Bánki Erik szerint az Európai Parlament szerdán „továbbment a lejtőn” és a baloldal nyomására határozatban elvitatta Magyarországtól azt a jogot, hogy saját érdekeit és álláspontját képviselje. Sőt, a Magyarországnak járó helyreállítási alap visszatartásával fenyegetőzött - tette hozzá.

Aki vétóról beszél az ügyben, az nem ismeri az európai döntéshozatali mechanizmust - hívta fel a figyelmet a politikus, kifejtve: vétójog nincsen, konszenzusos döntéshozatal viszont van. „A konszenzusos döntéshozatal éppen azt jelenti, hogy addig kell tárgyalni egy ügyről a döntés előtt, amíg nincs teljes egyetértés. A teljes egyetértés pedig nem zsarolással és fenyegetésekkel születik meg” - fogalmazott, megjegyezve: Magyarország egyetlen tagállamtól sem vitatja el a jogot, hogy saját érdekeit és álláspontját képviselje az EU-ban, és magától értetődőnek tartja, hogy maga ezt tegye.

Brüsszel ahelyett, hogy a háború idején adóemelésekkel sodorja versenyhátrányba egész Európát, dolgozhatna a béke mielőbbi helyreállításán, ami a kontinens gazdaságát is helyrebillentené - érvelt a gazdasági bizottság elnöke.

Kapcsolódó írásaink