Külföld

Őrizetbe vették a chicagói vérengzés feltételezett elkövetőjét

Őrizetbe vették a chicagói vérengzés feltételezett elkövetőjét, a 22 éves Robert E. Crimót, aki legalább hét embert megölt és legalább 30 embert megsebesített az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson hétfőn - jelentette be a helyi rendőrség.

Őrizetbe vették a chicagói vérengzés feltételezett elkövetőjét
Rendőrök a chicagói lövöldözés helyszínén
Fotó: AFP/Getty Images North America

Legfrissebb értesülések szerint a halottak száma hétre nőtt. Az ABC és CNN hírtelevíziók a helyi rendőrségre hivatkozva kedden este közölték, hogy a kórházba szállított sérültek egyike belehalt sebesüléseibe.

A tájékoztatás szerint a gyilkos több mint 70 lövedéket lőtt ki a tömegre egy épület tetejéről. A feltételezett elkövető a hétfőn őrizetbe vett, 21 éves Robert E. Crimo, aki a merénylet idején női ruhát viselt, hogy tette után el tudjon vegyülni a tömegben, és minél gyorsabban elmenekülhessen. Önként feladta magát - közölte egy rendőrségi szóvivő.

A hatóságok egyelőre nem tudják, mi volt a feltételezett elkövető indítéka, és még az sem világos, milyen büntetőjogi tényállás alapján emelnek vádat Crimóval szemben.

Az áldozatok életkora nyolctól 85 évig terjed - mondta el egy egészségügyi forrás.

A meggyilkoltak egyike mexikói állampolgár volt - írta egy mexikói külügyi tisztségviselő a Twitteren.

A lövöldözés Chicago egyik elővárosában, Highland Parkban történt. A települést körülbelül 30 ezren lakják, közel 90 százalékuk fehérbőrű. A lakosság mintegy harmada zsidó.

Highland Park rendőrsége elmondta, hogy vádat emelnek a lövöldöző ellen, akit órákkal később sikerült elfogni. A nyomozásban a megyei és a helyi rendőrség, illetve a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is részt vesz. Rajtuk kívül még több tucatnyian csatlakoztak a vizsgálathoz.

Az elkövető Awake the Rapper (Ébreszd fel a rappert!) művésznéven szerény népszerűségnek örvendett a közösségi hálón. A 21 éves munkanélküli férfi dalainak klipjeiben, amelyet néhány ezren láttak a YouTube videomegosztó portálon, már látható volt a jellemét átitató erőszak. Az egyik - azóta már elérhetetlen - felvételen egy férfi puskával vesz célba embereket, majd egy vértócsában hever, miután a történet szerint a  rendőrség lelőtte.

Highland Park polgármestere elmondta, hogy kiscserkészként ismerte meg a férfit. „Csak egy kisfiú volt” - mondta Nancy Rotering az NBC televíziónak, majd hozzátette: „Mi történt? Hogyan kaphat valaki ilyen dührohamot, hogy családi körben pihenő ártatlan emberekre támadjon?”

Médiainformációk szerint az elkövető nyolc hónappal korábban hátborzongató videót tett fel az internetre, ahol meglehetősen aktív volt.

Ebben egy hang a következőt mondja: „Meg kell tennem. Ez a végzetem. Minden ide vezetett. Semmi sem állíthat meg, még saját magam sem.”

Mindeközben Ferenc pápa kedden gyásztáviratban fejezte ki részvétét Blase Cupich bíboros, chicagói érseknek, és ebben biztosította az egyházi vezetőt afelől, hogy imádkozni fog a merényletben elhunytak lelki üdvéért és a sebesültek gyógyulásáért, valamint hogy az érintett családtagok mielőbb vigasztalódást találjanak.

Az elmúlt időszakban több fegyveres vérengzés történt az Egyesült Államokban. Június 2-án az Oklahoma államban található Tulsa egyik kórházában lövöldözött egy fegyveres, aki négy emberrel végzett. Május 24-én a texasi Uvalde város egyik általános iskolájában csapott le egy fegyveres. Akkor 19 gyerek és három felnőtt - köztük az elkövető - vesztette életét. Napokkal korábban a New York állambeli Buffalo városában nyitott tüzet egy fegyveres egy áruházban, megölve tíz embert. A mészárlások miatt újra fellángolt a vita a fegyvertartás reformjának szükségességéről.

Kapcsolódó írásaink