Külföld

Az amerikai elnök újra kínos helyzetben

Míg honfitársai elégedetlenek vele, Nyugat-Európa bízik Bidenben

Habár a fősodrú média, és a demokrata párti politikusok is mindent elkövetnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt, valamint Oroszországot tegyék felelőssé a világban kirobbant gazdasági válság miatt, az amerikaiak nagy része máshogy gondolja.

Az amerikai elnök újra kínos helyzetben
Stábja részletes utasításokkal látja el Joe Bident
Fotó: AFP/Jim Watson

A Rasmussen közvéleménykutató-vállalat adatai szerint az amerikaiak mindössze 11 százaléka tartja felelősnek az orosz államfőt az Egyesült Államokat is sújtó gazdasági válságért. A megkérdezett több mint fele – 52 százaléka – szerint Biden a felelős az elszabaduló üzemanyagárakért. Szintén csak 29 százaléka ért egyet Bidennek azzal a magyarázatával, hogy az olajcégek felelősek a drágulásért.

A választók 74 százaléka szerint az amerikai gazdaság helyzete romlott az elmúlt évben. Mindössze 11 százalékuk gondolja úgy, hogy javult, míg 13 százalékuk szerint nem változott.

Az amerikai elnöknek azonban nem mindenhol ilyen rossz a megítélése. Habár odahaza a választóknak úgy tűnik, elegük van az elnökből, addig több nyugat-európai országban kifejezetten népszerűnek számít. A PewResearch adatai szerint a franciák 53, a spanyolok 56, a németeknek pedig – kiemelkedően magas aránya – 64 százaléka bízik az Egyesült Államok első emberében.

Emellett ugyanakkor újabb komoly kérdések merültek fel Biden szellemi állapotával kapcsolatban. Az elnök egy szélenergiáról tartott fehérházi megbeszélésén az egyik fotósnak sikerült lefotózni azt a jegyzetet, amelyet Biden a kezében tartott, ezen olyan utasítások voltak olvashatók, mint, hogy melyik terembe menjen be, és hova üljön le, valamint, hogy melyik – előre kiválasztott – újságírót szólítsa fel kérdezésre, illetve köszönjön a résztvevőknek, és távozzon a teremből, az esemény végével. Biden kognitív képességeivel már korábban is többször felmerültek kérdések. A 78 éves politikus legutóbb épp biciklijével esett el, miközben le akart szállni róla.

Kettős mérce Washingtonban

Kínos ellentmondásba keveredett John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, amikor legutóbb Kína, és India orosz olajimportjáról kérdezték. Azzal kapcsolatban, hogy Kína nemrég az orosz kőolaj legnagyobb vásárlójává lépett elő, azt mondta, az Egyesült Államok már korábban is felszólította Kínát, hogy legyen „felelős hatalom” és csatlakozzon a világ többi részéhez és léptessen életbe Oroszországgal szemben szankciókat, de Peking továbbra is kitart Moszkva mellett.

Amikor viszont az riporter megemlítette, hogy India is nagymértékben növelte orosz olaj vásárlásait, valamint nem ítélte el Oroszországot az ENSZ-ben sem, Kirby már jóval elnézőbb hangot ütött meg. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy nagyra értékelik a két ország kapcsolatát, és minden országnak magának kell meghoznia a szuverén döntéseit.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink