Külföld

Az életpárti polgárokat támadják az abortuszpártiak

Izzik a hangulat a tengerentúlon, a magzat életének védelme a tét

Egyre gyakoribbak az életpártiak elleni támadások, amelyekért általában szélsőséges, abortuszpárti csoportok felelősek. A helyzet odáig fajult, hogy egy bírót és családját is megfenyegették. Az ok az évtizedek óta érvényben lévő, abortuszról szóló döntés eltörlésének lehetősége.

Az életpárti polgárokat támadják az abortuszpártiak
„A jövő abortuszellenes”, hirdeti egy tüntető táblája
Fotó: AFP/Anna Moneymaker

Gyanúsnak jellemezték a hatóságok azt a tűzesetet Oregonban, amely egy terhességi központban ütött ki. Az incidens újabb jele annak, mennyire kiélezettek a társadalmi ellentétek az Egyesült Államokban az abortuszt illetően. A helyzet most különösen égető, mivel egy kiszivárgott dokumentum szerint a legfelsőbb bíróság megdöntheti az évtizedek óta fennálló, az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade döntést.

Az oregoni eset nem egyedülálló, egy Washington állambeli terhességi központot a Jane’s Revenge nevű abortuszpárti szélsőséges csoport rongált meg. Egy észak-karolinai klinikát sem kíméltek az aktivisták, annak az oldalára azt festették fel, ha az abortusz nem biztonságos, akkor ők sincsenek biztonságban.

A hangulat olyannyira elmérgesedett az Egyesült Államokban, hogy egy szintén az abortuszt pártoló csoport, a Ruth Sent Us arra buzdította támogatóit, tüntessenek Amy Coney Barrett, a legfelsőbb bíróság egyik bírájának háza előtt, mivel a bíró nagy valószínűséggel arra szavazna, hogy semmisítsék meg a már említett ítéletet. A csoport azt is kilátásba helyezte, hogy Barrett gyerekeit vennék célba.

Az abortusztörvény változására készülnek Michigan államban is, ahol a Michigani Egyetem létrehozott egy munkacsoportot, miután napvilágra került a legfelsőbb bíróság véleményének tervezete. Ha az abortuszt betiltják vagy szigorúan korlátozzák az államban, akkor a munkacsoport feladata lesz forrást teremteni az államon kívüli abortusznak a közösség számára. Mindeközben a The Blaze portál arra hívta fel a figyelmet, hogy Joe Biden amerikai elnök egy tévéműsorban arról beszélt, ha a Legfelsőbb Bíróság tényleg eltörli a Roe kontra Wade precedenst, akkor elképzelhető, hogy abortuszpárti rendeleteket fog kiadni.

Kapcsolódó írásaink