Külföld

Magyarország szorgalmazza Georgia és Bosznia-Hercegovina tagjelölti státuszát

Magyarország kiáll amellett és támogatja, hogy Ukrajna és Moldova mellett Georgia és Bosznia-Hercegovina is európai uniós tagjelölti státuszt kapjon - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője Strasbourgban szerdán, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) nyári ülésszakán.

Magyarország szorgalmazza Georgia és Bosznia-Hercegovina tagjelölti státuszát
Az Európai Parlament ülésterme
Fotó: Facebook/Győri Enikő

Nacsa Lőrinc az MTI-nek telefonon nyilatkozva aláhúzta: az EU-bővítést illetően nem lehet leválasztani Ukrajnáról és Moldováról Georgiát és Bosznia-Hercegovinát.

Kijelentette: az Európai Unió gyengébb lesz, ha nem képes a bővítésre. Az EU tévúton jár, ha úgy gondolja, nem kell támogatnia Georgiát és Bosznia-Hercegovinát az európai integráció útján. Válsághelyzetben és háborús időkben különösen, ha az Európai Unió megerősödve szeretne kikerülni a nehéz helyzetből, nem szabad elszalasztania olyan lehetőséget, mint a tagjelölti státusz megadása azoknak az országoknak, melyek már sokat tettek ezért az elmúlt években - hangsúlyozta.

„Elutasítjuk az Európai Bizottság azon intézkedését, ami megpróbája megosztani ezeket az országokat, jelentős különbségeket tesz közöttük, és eltérő feltételeket szab számukra a tagjelölti státusz vonatkozásában” - fogalmazott.

Az, hogy az egyes országokra nem egységes feltételrendszer vonatkozik, hátrányos megkülönböztetést jelent. Az európai közösség, az európai bürokraták cserbenhagyják ezeket az országokat, ami a jelenlegi, veszélyes helyzetben hibás és felelőtlen döntés - tette hozzá Nacsa Lőrinc.

Zsigmond Barna, a Fidesz parlamenti képviselője nyilatkozatában kijelentette: ahogy az egészségügyi vagy a migrációs válságot, a bővítés kérdését sem tuja megfelelően kezelni Brüsszel.

„Árulás a brüsszeli bürokrácia részéről, hogy Ukrajna és Moldova mellett nem vesz tudomást Georgiáról és Bosznia-Hercegovináról” - fogalmazott.

Stratégiai és geopolitikai hiba a nyugat-balkáni országok közül Bosznia-Hercegovina vonatkozásában a tagjelöti státusz meg nem adása, Szerbia esetében pedig a csatlakozási folyamat késleltetése. Európai érdek ugyanis, hogy minél több ország csatlakozzon az Európai Unióhoz - tette hozzá Zsigmond Barna.

Kapcsolódó írásaink