Külföld

„Az egyetlen felelős lépés: nem mélyíteni a válságot”

A globális minimumadóról írt a The Wall Street Journalban Orbán Balázs, amelynek bevezetése a háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben hatalmas hiba lenne szerinte.

„Az egyetlen felelős lépés: nem mélyíteni a válságot”
Orbán Balázs: A háború és a szankciók precedens nélküli kihívást okoznak
Fotó: MH/Török Péter

Facebook-posztjában a miniszterelnök politikai igazgatója úgy foglalta össze a folyamatokat, hogy az Európai Bizottság javaslata a multinacionális nagyvállalatokra 15 százalékos adókulcsot vetne ki, amellyel az európai gyártókra – azaz a gazdasági növekedés motorjaira – nehezedő adóterheket növelné. Brüsszel ezzel a lépéssel csak tovább terhelné a háborús helyzet miatt amúgy is meggyengült európai gazdaságot, és tovább növelné az inflációt.

A közép-európai gazdaságokat a globális minimumadó hatványozottan sújtaná, hiszen az adóharmonizáció elvenné tőlük kedvező adórendszerüket, amely kulcsfontosságú versenyelőnyt jelent a nyugat-európai országokkal szemben - véli Orbán Balázs.

„Magyarország az elmúlt 12 év során Európa egyik legbefektetésbarátabb környezetét teremtette meg. Mindez pedig nem lett volna lehetséges az ország adózási függetlensége nélkül.”

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy Magyarország válsághelyzetben is képes legyen saját költségvetési politikáját meghatározni. Az Országgyűlés ezért tegnap elsöprő többséggel utasította el a globális minimumadót. A jelenlegi nehéz időkben az egyetlen felelős lépés, amit egy kormány megtehet, hogy nem mélyíti tovább a válságot egy olyan javaslat elfogadásával, amely végzetesnek bizonyulhat Európa jövőjére nézve.

Orbán Balázs cikkének fordítása: 

„Az Európai Unió gazdasági krízis felé tart. A háború és a szankciók precedens nélküli kihívást okoznak: így növekvő árakat, inflációt, megugró élelmiszer- és energiaárakat, ellátásilánc-zavarokat. Ilyen helyzetben a kormányoknak muszáj saját országaik gazdasági érdekeit előtérbe helyezni és a megélhetési költségek válságával foglalkozni. (…)

Az új, globális minimumadóra vonatkozó direktíva a közép-európai gazdaságokat sújtaná leginkább, mégpedig azáltal, hogy károsítaná a kedvező adórendszereket, amely jelentős versenyelőnyt jelent ezen országoknak nyugat-európai társaikkal szemben. A visegrádi négyek gazdaságai (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország) az elmúlt évtizedben folyamatosan növekedtek. Magyarország például a költségvetési (fiskális) függetlenségét arra használta fel, hogy Európa »legbefektetésbarátabb« környezetét alakítsa ki – könnyel elérhető elhelyezkedéssel, képzett munkaerővel, befektetőbarát jogi környezettel, állami ösztönzőkkel, alacsony (9 százalékos) társasági adóval és 7,5 százalékos effektív kulccsal.

2021-ben hazánk így 5,9 milliárd eurós külföldi befektetést ért el, amely rekordnak számít.

Ebben a körvonalazódó gazdasági válságban nélkülözhetetlen tehát, hogy Magyarország maga tudja alakítani költségvetési politikáját. Hogy megvédjük versenyképességünket és szuverenitásunkat, a magyar parlament megtiltotta a kormánynak a globális minimumadó bevezetését.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom