Külföld

Hazánk pártolja Ukrajna tagjelöltségét

Zelenszkij megköszönte Orbán Viktornak a segítséget – Magyar támogatási programot hagyott jóvá Brüsszel

Telefonon hívta Orbán Viktor miniszterelnököt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki megköszönte az Ukrajnának nyújtott magyar segítséget. A kormányfő leszögezte, hazánk támogatja Ukrajna uniós tagjelölti státuszát az EU-csúcson is. Brüsszel az uniós szankciók által hátrányosan érintett magyar vállalkozásokat támogató programot hagyott jóvá.

Hazánk pártolja Ukrajna tagjelöltségét
Mintegy hetvenezer belga munkavállaló tüntetett hétfőn Brüsszel utcáin, azt követelve, hogy a kormány lépjen fel a megélhetési költségek növekedésének kezelése érdekében. A tüntetők a gazdasági nehézségeket az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióival, valamint Ukrajna NATO általi felfegyverzésével hozták összefüggésbe. Felvételek szerint azt követelték a politikusoktól, hogy ne a háborúra költsék a pénzt, hanem a fizetésekre, valamint azt skandálták, hogy a NATO-t meg kell állítani. (PZ)
Fotó: AFP/Ata Ufuk Seker

Az Európai Bizottság kedden 1,14 milliárd euró, azaz mintegy 442,37 milliárd forint összegű magyar programot hagyott jóvá, amely az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben ágazatokon átívelően támogatja a vállalkozásokat – jelentették be Brüsszelben. Mar-grethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos úgy fogalmazott, a támogatás fontos az Ukrajna elleni orosz háború gazdasági hatásainak enyhítéséhez, ugyanis segíteni fogja a jelenlegi geopolitikai válság és az ahhoz kapcsolódó, Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók által érintett ágazatokban működő magyar vállalkozásokat.

A program célja az Ukrajna elleni orosz háború által érintett vállalatok közvetlen támogatása, adókedvezmények és kölcsönök biztosítása, valamint tőkejuttatás, írták. A bizottsági közlemény szerint az állami támogatás nyújtása legkésőbb december 31-ig valósulhat meg, és a pénzügyi szektor kivételével bármely ágazatban, mérettől függetlenül minden olyan vállalkozás előtt nyitva áll, amelyet hátrányosan érintenek a jelenlegi geopo-litikai válság és az ahhoz kapcsolódó szankciók gazdasági hatásai.

Az uniós állam- és kormányfők csütörtökön és pénteken Brüsszelben tanácskoznak, napirendre kerül az ukrán gabonaexport ügye, valamint az is, hogy az EU tagjelöli státuszt ajánlana Ukrajnának, Moldovának és Grúziának (utóbbinak feltételekkel).

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke tegnap felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt, és az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért. A magyar kormányfő hangsúlyozta, Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. Orbán Viktor kiemelte, hogy a holnap kezdődő EU-csúcson is ezt az álláspontot fogja képviselni. Beszélt arról is, hogy Magyarország immár mintegy 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására, valamint még több ukrán diák fogadására is.

„Magyarország érdeke, hogy a szomszédos Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság is békében és biztonságban élhet szülőföldjén” – írta Facebook-oldalán Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. „Az elsők között reagáltunk az orosz–ukrán háborúra, és elindítottuk történelmünk eddigi legnagyobb humanitárius segélyakcióját az ukrajnai menekülők megsegítésére” – idézte fel. Potápi hozzátette, a jövőben is mindent megtesznek a kárpátaljai magyarság támogatása érdekében, ezért hirdették meg a napokban a kárpátaljai szociális programcsomagot is, amellyel az a cél, hogy a kárpátaljai magyarságnak a rendkívül nehéz helyzet ellenére se kelljen elhagynia szülőföldjét, és helyben tudjon boldogulni.

Von der Leyen is csorbítaná a szuverenitást

Megszüntetné az Európai Unió közös külpolitikájáról szóló döntésekben a konszenzusos döntéshozatalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A német tisztségviselő hétfőn újságíróknak beszélt arról Brüsszelben, hogy szerinte az egyhangúság megkövetelése a külpolitikai döntéshozatalban ahhoz vezet, hogy az unió lassan tud reagálni a geopolitikai fejleményekre. Von der Leyen szerint ezért ezen a területen is be kell vezetni a többségi döntéshozatalt.

Az Európai Bizottság elnökének állásfoglalása egybecseng azzal a követeléssel, amit sokadjára fogalmaztak meg a múlt héten liberális politikusok, köztük Guy Verhofstadt és Daniel Freund európai parlamenti képviselők. A kérdést kifejezetten azért tűzték újra napirendre, hogy elítéljék Magyarországot, amiért nem támogatta feltétel nélkül az olajembargót, hanem Orbán Viktor miniszterelnök elérte, hogy a vezetéken szállított kőolajra ne vonatkozzon a tilalom.
(ŐM)

Röviden

Rekordáron, 103,5 millió dollárért kelt el árverésen Dmitrij Muratov orosz újságíró tavaly elnyert béke Nobel-díja. Az aukció bevétele az ukrajnai háború miatt elmenekülni kényszerült gyerekeket támogatja. A Nobel-érem bevételét az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) utalták.

Bekérette az orosz külügyminisztérium Markus Ederer moszkvai uniós nagykövetet, és követelte a kalinyingrádi vasúti tranzit újraindítását, kilátásba helyezve, hogy válaszintézkedéseket fog hozni. A litván vasút pár napja arról értesítette a kalinyingrádi vasúttársaságot, hogy megszünteti az uniós szankciók által érintett áruk tranzitját.

Elismerését fejezte ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa Magyarországnak az Ukrajnából menekülők számára nyitott határpolitikája, valamint méltányos menekültügyi rendszere miatt. Ugyanakkor a biztos aggodalmának adott hangot, amiért véleménye szerint a magyar szabályozás az unión kívüli országokból érkezőket kizárja a védelmi rendszerből.
(DD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom