Külföld

Az EP elutasította a klímaadóról szóló javaslatot

Az Európai Parlament szerdán szavazott az „Irány az 55%” (Fit for 55) klíma- és energia csomagról. Brüsszel az EU károsanyag-kibocsátás kereskedelmi rendszer felülvizsgálata révén klímaadó bevezetését javasolta, amelyet végül az EP nagy többsége elutasított. A szavazás eredménye jelentős sikere a Fidesz európai parlamenti képviselőinek, akik mindvégig következetesen harcoltak az emberekre és a családokra kiterjesztendő klímaadó ellen.

Az EP elutasította a klímaadóról szóló javaslatot
Az Európai Parlament ülésterme
Fotó: Facebook/Győri Enikő

Tóth Edina a Fidesz EP-képviselője rámutatott: a szavazás eredménye világosan mutatja, hogy a klímacsomag több sebből vérzik, s nem sikerült sem politikai, sem társadalmi támogatottságot a javaslat mellé állítani. „Sajnálatos, hogy Brüsszel újabb átgondolatlan és felelőtlen, a józan észnek ellentmondó klímapolitikai intézkedési terve a polgárokra, családokra terhelte volna a zöldítés árát, ez pedig elfogadhatatlan számunkra”.

A képviselő emlékeztetett, hogy a bevezetni kívánt klímaadó veszélyezteti a rezsicsökkentést, és tovább növelné az inflációt. „Továbbra is azért fogunk küzdeni, hogy ez a javaslat ne legyen elfogadva. Elhivatottak vagyunk a zöld átállás, mint közös cél mellett, de nem mindenáron. Álláspontunk világos: az átállás költségét nem a magyar és európai polgárokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni. Megyünk tovább a megkezdett úton, és meg fogjuk akadályozni, hogy az uniós szabályozással új adót vessenek ki a magyar polgárokra!” - tette hozzá Tóth Edina.

Kapcsolódó írásaink