Külföld

A határozott magyar kiállás eredménye: megvédtük a rezsicsökkentést

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megvitatták az Európai Tanács május 30-31-i rendkívüli ülésének következtetéseit. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólalásában hangsúlyozta: „mi, magyarok a békét akarjuk megnyerni és készek vagyunk áldozatokat hozni érte. Ezért Magyarország, ahogy eddig is támogatott minden szankciós csomagot, a hatodik szankciós csomag esetében is a közös megoldást kereste. A béke célját szolgálja az is, hogy nem támogattuk a következtetések szövegében vallási vezetők szankcionálását. Egyházi vezetők nélkül nem lehet béke. Bár az európai térben látszottak törésvonalak, nagy győzelem, hogy megőriztük az EU egységét.”

A határozott magyar kiállás eredménye: megvédtük a rezsicsökkentést
Gál Kinga
Fotó: Európai Parlament

Gál Kinga, a Fidesz alelnöke elmondta: Az EU országai más-más adottságokkal rendelkeznek, így Magyarország számára végzetes lenne a csővezetéken érkező kőolajra kivetett embargó. Sikerült jó kompromisszumot elérni: a vezetékeken keresztüli kőolajszállítás lehetséges marad hazánk esetében, ahogy a ciprusiak, máltaiak és görögök is tartályhajóikon folytathatják az orosz olaj szállítását.

A képviselő hangsúlyozta: A magyar kormány elsősorban Magyarországért felelős. Nem támogatunk olyan szankciót, amely nagyobb kárt okozna a magyar családoknak, mint amekkorát okoz az orosz agresszornak. A mostani megállapodással sikeresen megvédtük a rezsicsökkentést is a magyar családok számára.

Gál Kinga hozzátette, Magyarország a mihamarabbi béke pártján áll. A béke célját szolgálja az is, hogy vallási vezetők szankcionálását Magyarország kereszténydemokrata államként nem támogatja.

Kapcsolódó írásaink