Külföld

Orbán: A magyarok mindig nyílt lapokkal játszanak

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnöknek, amelyben válaszolt kollégája őt bíráló kijelentéseire Kirill orosz pátriárka tervezett, de végül elvetett uniós szankcionálása ügyében - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden.

Orbán:  A magyarok mindig nyílt lapokkal játszanak
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson
Fotó: AFP/Emmanuel Dunand

„Meglepett a nyilatkozatod. Tudhatod, hogy Magyarország mindig minden megállapodást betart” - fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: vitáink lehetnek, vannak is, de a magyarok mindig nyílt lapokkal játszanak.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a valósáOrbáng az, hogy az Európai Tanácsban minden miniszterelnök tudhatta, hogy Kirill orosz pátriárka nincs rajta a szankciós listán, hiszen a magyar delegáció egy hónapon keresztül ezt az intézkedést ellenezte a EU-nagyköveti fórum ülésein. Ezt a magyar álláspontot egyetlen résztvevő állam- vagy kormányfő sem kifogásolta az Európai Tanács legutóbbi ülésén - hívta fel luxemburgi kollégája figyelmét Orbán Viktor.

Úgy folytatta: „Óriási eredményt értünk el: megőriztük az egységünket. Kérlek, ne relativizáld, inkább ünnepeld ezt a sikert”.

„Ami a lényeget illeti, a későbbi félreértések elkerülése érdekében, Magyarország alkotmánya védi a vallásszabadságot, ezért egyházi vezetők szankciós listára helyezését, a hívektől való elszigetelését Magyarország soha nem fogja támogatni. Mi békét akarunk, és az egyházak vezetőinek részvétele nélkül nem lehet béke. Kérlek, hogy Te, aki az emberi jogok mellett mindig kiálló vezető vagy, fogadd megértéssel a magyar álláspontot” - zárta Xavier Bettelnek írt levelét Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink

Novák Katalin Prágába látogat

ĀMegerősítettük elkötelezettségünket a V4 együttműködése iránt, mondta az államfő - Az utazásra férje is elkísérte a köztársasági elnököt