Külföld

Novák Katalin Prágába látogat

Megerősítettük elkötelezettségünket a visegrádi négyek együttműködése iránt - mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre Prágában.

Novák Katalin Prágába látogat
Novák Katalin férjével Prágába látogat
Fotó: Facebook/Novák Katalin

Elmondta: mind a négy ország számára kiemelt fontosságú, hogy a visegrádi együttműködés továbbra is olyan szoros legyen, mint eddig volt. Ebben államfői szinten is érdekeltek, megerősítették elkötelezettségüket a visegrádi négyek együttműködése iránt.     

Hozzátette: sok ponton egy irányba mutatnak az érdekek, ráadásul történelmünk is sok hasonlóságot mutat, megértőbbek vagyunk a különböző álláspontok iránt, meg tudunk találni olyan pontokat, amelyekben meg tudunk állapodni és közösen képviseljük ezt az Európai Unióban.     

A kétnapos prágai látogatáson résztvevő köztársasági elnök a Zeman elnökkel folytatott megbeszélés témái között említette egyebek mellett a két ország közti gazdasági együttműködést, az ukrajnai háborút és a családpolitikát.

Csehország támogatja a visegrádi együttműködést, nem akarja szétverni

Csehország a mai nemzetközi helyzetben is támogatja a visegrádi országok együttműködését, nem akarja azt szétverni - jelentette ki Milos Zeman a sajtótájékoztatón, hozzátéve: Prága támogatja a visegrádi országok együttműködését, hasznosnak tartja azt minden részt vevő ország számára, és semmiképpen sem célja az együttműködés gyengítése, szétverése.

Milos Zeman nyilatkozatában nagyra értékelte a vezető magyar politikusokat, akik véleménye szerint tiszteletben tartják a magyar nemzeti érdekeket és védik azokat.

Elnökként ez az első utam, ahova a férjem, István is elkísér - írta Facebook-bejegyzésében Novák Katalin prágai látogatását megelőzően.
Az államfő közölte: szerdán, a hivatalos program zárásaként, Petr Fiala miniszterelnökkel egyeztet.

Kapcsolódó írásaink

Hangerővel próbál nyerni a baloldal

ĀNémeth Szilárd: Ha Gyurcsány és klónjai kormányoznának, már háromszoros gázárat és négyszeres villanyárat fizetnénk, megvalósulhatna Márki-Zay álma, kevesebbet kellene fürdeni, és mosás helyett szellőztetni lehetne a ruhákat