Krónika

Huszonegy halott egy texasi iskolai lövöldözésben

Legalább tizenkilenc diák és két tanár halt meg egy iskolai lövöldözésben a Texas állambeli Uvalde városában kedden, helyi idő szerint tizenkét óra előtt. Novák Katalin köztársasági elnök részvétét fejezte ki Joe Biden amerikai elnöknek és az áldozatok gyászoló családtagjainak.

Huszonegy halott egy texasi  iskolai lövöldözésben
A szörnyű bűncselekmény helyszíne – a felnőtt áldozatok a tanintézmény pedagógusai voltak
Fotó: AFP/Allison Dinner

Súlyos bűncselekmény történt a Texas állambeli Uvalde városában kedden délben, amikor a tizennyolc éves Salvador Ramos tüzet nyitott egy helyi iskolában. A bűncselekményben legalább tizenkilenc diák és két tanár vesztette életét. A felnőtt halálos áldozatok mindketten tanítónők voltak, egyikük tizenhét, másikuk huszonhárom éve dolgozott az iskolában. A feltételezett lövöldöző szintén meghalt, őt a rendőrök lőtték le. A fiatalembernél kézi fegyver és puska is lehetett, amikor tüzet nyitott a San Antonio városától nyolcvanöt mérföldre nyugatra található Robb Általános Iskolában. A lövöldözésben két tiszt is megsérült. A fiatal a nagymamáját is lelőhette, mielőtt az iskolához ment volna.

Fontos látni, hogy ilyen akkor történik meg, amikor valakinek súlyos indulatkezelési problémái vannak, vagyis valaki nem tudja levezetni a belső feszültségeit – világított rá a Pécsi Tudományegyetem Alkalmazott Pszichológia Tanszékének vezetője az eset egyik lehetséges hátterére.

Káplár Mátyás egyetemi adjunktus hangsúlyozta, ezeket az embereket általában nyugodtnak, csendesnek ismeri a környezetük, mert az indulataikat nem mutatják ki, ám mivel azokat nem tudják feldolgozni, folyamatosan gyűlnek. „Bizonyos embereknél ez elér egy kritikus szintet, majd valamilyen formában kitör” – részletezte. Ennek többféle következménye is lehet: ideá-lis esetben csak összetör valamit az otthonában, szélsőséges esetben azonban – főleg, ha van hozzáférése fegyverhez – előfordulhat, hogy bemegy egy iskolába, és elkezd lövöldözni. „Lehet ez iskolai frusztráció, esetleg valamilyen társadalmi probléma, tehát kivetíti ezeket a belső feszültségeket, és aki szembejön, azt lelövi – összegzett a tanszékvezető.

Rusz Edit szerint az ilyen eseteknek van egy olyan vetületük is, hogy mai modern világban az emberek lelkében vagy agyában kialakulhat egy úgynevezett álforradalmiság, ami szerint azt érzik, hogy mindent megtehetnek, nincs kontroll, és nincsenek befolyásoló tényezők. „Valaki megtesz valamit, hogy hírhedt vagy híres legyen, a címlapokra kerüljön, ebből kialakul egy hamis illúzió, és úgy érzi, tett valamit, és nagyobb lett mint a többi ember” – magyarázta a klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus.

Mindenkinek megvan az az alapvető érzése, hogy szeretne tartozni valakihez, azonban ez nagyon nehéz azoknak, akiket kiközösítettek – fogalmazott Végh József kriminálpszichológus. „A magány megélése fizikai fájdalmat válhat ki az embereknél, és vele is ez történhetett. Mivel a társai esetleg nem fogadták be, könnyen lehet, hogy valamilyen nagy elismerésre vágyott, és egy ilyen tragédiával akarta jelezni a világnak, hogy ő létező ember” – magyarázta Végh József.

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése csaknem egy évtizede történt, amikor fegyveresek megöltek húsz gyereket és hat felnőttet a Connecticut állambeli Newtownban található Sandy Hook Általános Iskolában. A mostani eset volt Texas állam történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése, amely négy évvel azután történt, hogy egy fegyveres tíz embert megölt a houstoni Santa Fe Középiskolában.

Kapcsolódó írásaink