Külföld

„Nemet mondunk a brüsszeli klímaadóra”

Elhivatottak vagyunk a zöld átállás, mint közös cél mellett, de nemet mondunk a brüsszeli klímaadóra, mert az átállás költségét nem a magyar és európai polgárokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.

„Nemet mondunk a brüsszeli klímaadóra”
Tóth Edina felelőtlennek nevezte a brüsszeli energiapolitikát
Fotó: Fidesz

„Az EP napirendjén szereplő klíma - és energiacsomag többek között javasolja a klímaadó bevezetését, valamint drasztikusan csökkentené a közép-kelet-európai országok számára kiemelten fontos autógyártást. Ennek pedig egyenes következménye, hogy a terheket az embereknek, a magyar és európai családoknak kellene megfizetni" - hívja fel a figyelmet Tóth Edina.

„Láthatjuk, hogy a felelőtlen brüsszeli energiapolitika miatt már Európa-szerte egekben az energiaárak, elszabadult az infláció. Ez nálunk is így lenne, ha nem lenne rezsicsökkentés. A bizottsági klímacsomag javaslatai alapján bevezetni kívánt klímaadó például veszélyezteti a rezsicsökkentést és még tovább növeli az inflációt" - emlékeztett a képviselő.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a zöld átállás döntő fontosságú Európa és a világ jövője szempontjából. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy felelős és hatékony döntéseket hozzunk.

„Ez a javaslat szembemegy a józan ésszel, környezetvédelmi haszna csekély, azonban jelentős energiaár-növekedéshez vezet, súlyos terhet róhat a családokra, nem veszi figyelembe a tagállami különbségeket, ezért jelen formájában nem tudjuk támogatni" - jelentette ki Tóth Edina.

Kapcsolódó írásaink