Gazdaság

Hazánk bajnok a közlekedészöldítésben

A kormány a klíma- és természetvédelmi akciótervvel is tesz az elektromobilitásért

Magyarország az uniós átlag felett, a régióban a legjobban teljesít a közlekedésben használt megújuló energiaforrások részarányában az Eurostat friss adatai szerint – közölte tegnap lapunkkal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Hazánk bajnok a közlekedészöldítésben
Hazánk bajnok a közlekedészöldítésben
Fotó: MH/Katona László

A kimagasló eredményt tovább javítja a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv, amely több intézkedéssel is ösztönzi az elektromos mobilitás elterjesztését – emlékeztettek. A közlekedési energiafelhasználás 11,6 százalékát tették ki a megújuló energiaforrások 2020-ban Magyarországon az Eurostat szerint – tájékoztatott a tárca. Ezzel hazánk az EU 10,2 százalékos átlagát is felülmúlja – emelték ki.

A magyar a hatodik legerősebb mutató a kontinensen és első a régióban, hazánkban 2010 óta csaknem kétszeresére nőtt a megújuló részarány a közlekedésben – tették hozzá. Kiemelt cél a klímasemlegesség elérése, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás ötödéért a közlekedés, ezen belül 98 százalékban a közúti forgalom felel, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az ágazatra. A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv intézkedéseivel is tesz az elektromobilitás népszerűsítéséért – hangsúlyozták.

A szektor leginkább a tisztább üzemanyag-felhasználással, első helyen a villamos energia térnyerésével válhat klímabarátabbá, ezért támogatta a kormány húszmilliárd forinttal az elektromos személygépjárművek vásárlását. Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését segítő programban az igénylők 97 százaléka nyert el összesen 736 millió forintot 6900 e-bicikli megvételéhez. A kormány a településeket is segíti az elektromos járművek beszerzésében: a Zöld Busz Program tíz év alatt 36 milliárd forintot biztosít elektromos autóbuszok forgalomba állításához a 25 ezer főt meghaladó lélekszámú településeken – mutattak rá.

Kapcsolódó írásaink