Külföld

Egyre nagyobb bajban lehet Kijev

Ukrajnában a politikai pártok, a kormány és a hadsereg között is konfliktus jelei kezdenek mutatkozni

Az elmúlt napok fejleményei fényében egyre nehezebb helyzetbe kerül Ukrajna, miközben úgy tűnik, az orosz hadseregnek végül sikerül átvennie az uralmat az ország keleti régiójában. Ennek ellenére az ukrán elnök továbbra is lehetetlen feltételekhez köti a béketárgyalások megkezdését.

Egyre nagyobb bajban lehet Kijev
Már rutinszerűen hallgatták Zelenszkijt Davosban
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Ukrajna belpolitikai helyzete is változhat a katonai helyzet romlásával, és új fejezet kezdődhet a jelenlegi elnök és Petro Porosenko korábbi államfő konfliktusában – írta Kosztur András a közösségi oldalán közzétett elemzésében.

A XXI. Század Intézet vezető kutatója emlékeztetett arra, hogy Ukrajna Biztonsági Szolgálata (SZBU) a napokban közölte Viktor Medvedcsuk oroszbarát politikus vallomását, amelyben az gyakorlati­lag az ország teljes korábbi felső vezetését bűnrészességgel vádolta. Porosenkón kívül név nélkül ugyan, de említésre került az SZBU volt vezetője (Vasziloj Hricak),
a volt belügyminiszter (Arszen Avakov) és a volt főügyész (vélhetően Jurij Lucenko). Medvedcsuk vallomása szerint regnálásuk ideje alatt a szakadár területekről vásároltak szenet az ország energetikai cégei számára, ezáltal finanszírozva az Ukrajna által terrorszervezetnek tekintett népköztársaságokat. A kutató szerint nem zárható ki, hogy Medvedcsuk vallomása alapján rövidesen Porosenko is őrizetbe kerül, de elképzelhető, hogy a kormányzat valamilyen politikai alku kikényszerítésére használja ki az ügyet. Porosenko pártja ugyanis egyre komolyabban bírálja az ország vezetését, többek között a frontról érkező kedvezőtlen hírek miatt – fejtette ki Kosztur András.

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője közösségi oldalán azt írta, egyes források szerint nő a feszültség a politikai és katonai vezetés között, mivel a „katonai racionalitás” a lassan de biztosan záruló katlanokból történő mielőbbi visszavonulást követeli, a politika viszont nem enged. Hozzátette, állítólag egyes állásokból már engedély nélkül vonulnak vissza az ukrán erők. A szakértő azt is megosztotta a közösségi oldalán, hogy orosz források szerint az elmúlt időszak hadi sikereit követően egyre inkább nő Moszkva magabiztossága, és Odessza elfoglalása továbbra is Oroszország céljai között szerepel, sőt Harkové is. Mind a kettőt nehéz a jelenlegi orosz állapot alapján elképzelni – tette hozzá.

Kijev ugyanakkor mintha nem venne tudomást a helyzetről, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumnak címzett videóüzenetében kijelentette, Oroszországnak vissza kell vonulnia a háború előtti vonalakig ahhoz, hogy újrakezdődjenek a béketárgyalások. Zelenszkij mindemellett világossá tette, hogy Ukrajna ki akarja űzni az orosz csapatokat az elfoglalt területekről. Mindazonáltal a Fórumon személyesen részt vevő Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter rendkívül rossznak nevezte a Donbaszban uralkodó állapotokat.

Soros-provokáció Varsóban


Az Ukrajna elleni orosz invázió „a harmadik világháború kezdete és civilizációnk vége lehet” – jelentette ki Soros György a davosi Világgazdasági Fórumon kedden késő este. A milliárdos szerint a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire. Soros úgy látja, a tűzszünet megvalósíthatatlan, mert nem szabad megbízni az orosz elnökben. A milliárdos nem mulasztotta el ismét megemlíteni, hogy Kínát tekinti a legnagyobb veszélynek.


„Az elnyomó rezsimek felemelkedésének lehetünk tanúi, miközben a nyílt társadalmak ostrom alá kerültek” – fogalmazott. „Soros György tegnap megadta az irányt Davosban, a Greenpeace ma végrehajtja, de mi nem engedjük, hogy bárki belerángassa Magyarországot a háborúba!” – írta szerdán a Facebookon Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, reagálva arra, hogy az NGO aktivistái olajembargót követelő molinókat akasztottak a varsói magyar nagykövetségre.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink