Külföld

„Hagyjon fel Brüsszel a nagyképű viselkedéssel!”

A magyar kormány továbbra is kiáll magyarok érdekei mellett a brüsszeli törekvésekkel szemben az olajembargó ügyében is. A brüsszeli sajtó szerint hazánk nincs egyedül álláspontjával, csak nem mindenki meri felvállalni a véleményét. A balkáni bővítés elmaradása pedig hatalmas kudarc lenne az uniónak.

„Hagyjon fel Brüsszel a nagyképű viselkedéssel!”
Szijjártó Péter: Első a magyar emberek biztonsága
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Magyarországnak az a legfontosabb érdeke, hogy az ország és a magyar emberek biztonságban legyenek – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, ahol tegnap részt vett az unió külügyminisztereinek tanácsülésén.

A tárcavezető újságíróknak hangsúlyozta, a magyar kormány sosem fogja megengedni, hogy az emberekkel fizettessék meg a háború árát, legyen szó a fizikai biztonságról, az energiabiztonságról vagy a gazdaság biztonságáról. Felidézte hazánk eddig minden szankciós csomagot megszavazott. A hatodik szankciós csomagban szereplő, a földgáz- és a kőolajszállításokra vonatkozó javaslatok azonban nem fogadhatók el. Az uniós bizottság most is olyan javaslatot tett, amely ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel – hangsúlyozta. Elmondta, annak elfogadása esetén fizikailag válna lehetetlenné az ország működtetése. Szijjártó Péter jogosnak nevezte azt az elvárást, hogy az unió megoldási javaslatot adjon az áremelkedés megelőzésére vagy kompenzációjára, ha pedig ez nem történik meg akkor adjanak mentességet a csővezetékes szállításra. Szijjártó továbbá elfogadhatatlannak nevezte a tranzitvezetékek elzárásával való fenyegetőzést.

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő a tanácskozás után arról beszélt, hogy nem született megegyezés az olajembargót is tartalmazó újabb szankciós csomagról. „Tárgyalunk erről, és mindent megteszünk a helyzet megoldása érdekében” – fogalmazott. Ugyanis, ahogy értékelt, egyes tagállamok álláspontjai meglehetősen erősek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig arról írt, kizárt, hogy Magyarország szavazata nélkül lépjen életben az orosz kőolajra vonatkozó embargó. Ugyanis ez versenyelőnybe helyezné hazánkat, amely továbbra is olcsón jutna kőolajhoz, ráadásul, akár a környékbeli országokat is elláthatná azzal, ezt pedig nem engedheti meg Brüsszel.

Eközben kiderült, annak ellenére, hogy a bizottság az olajembargó ügyét igyekszik úgy bemutatni, hogy azt csak Magyarország akadályozza, kiderült, számos másik tagállam is örül a magyar ellenállásnak. A brüsszeli Politico cikkezett arról, hogy a magyar álláspontból húz hasznot többek között Spanyolország, Portugália, Olaszország, valamint olyan közép-európai országok, mint Szlovákia, vagy Csehország, amelyek szintén nem támogatják az olajembargót, ugyanakkor nem készek felvállalni az európai politikai színpadon az álláspontjukat.

Szijjártó beszélt az unió bővítésének kérdéséről is, ezzel kapcsolatban kijelentette, ha az Euró­pai Unió nem képes változtatni nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítéssel kapcsolatban, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot. A miniszter hangsúlyozta, Magyarország nemzeti érdeke és nemzetbiztonsági kérdés a Nyugat-Balkán uniós integrációja, azért hogy biztosítani lehessen a régió stabilitását. Szerbia már most megérett a tagságra – tette hozzá. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, ha nem sikerül felgyorsítani a bővítési folyamatot, az történelmi jelentőségű kudarc lesz az Európai Unió számára.

Hidvéghi: Újra támad a baloldal

„Jelenlegi formájában elfogadhatatlan, ezért Magyarország elutasítja az olajembargót tartalmazó uniós szankciós csomagot” – nyilatkozta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a BBC brit közszolgálati televízió hírműsorának. „Nem pusztíthatunk el egész iparágakat, nem állíthatjuk le a vállalkozások működését, és nem tehetünk milliókat munkanélkülivé. Ezt a döntést elhamarkodottan tervezték meg. Jobban ártana nekünk, mint az oroszoknak, akiket szankcionálni akarunk” – magyarázta.


A képviselő nyilatkozott a Kossuth rádió műsorában is, ahol arról beszélt, hogy egy újabb, Magyarországot elítélő jelentés készül az EP-ben. „A brüsszeli baloldal nem adja fel az ideológiai háborút a magyar kormány ellen” – hívta fel a figyelmet. „Ez egy hergelés, egy folyamatos uszítás a hagyományos értékeket jobban képviselő vagy felvállaló kormányokkal, döntésekkel szemben” – fogalmazott.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink