Külföld

Fontos választás jön Németországban

Kis szövetségi választásnak is nevezik a német sajtóban a vasárnapi észak-rajna–vesztfáliai választásokat, akkora jelentőséget tulajdonítanak annak, hogyan döntenek a legnépesebb német tartomány lakói.

Fontos választás jön Németországban
Győzelemre készül Hendrik Wüst Észak-Rajna–Vesztfáliában
Fotó: AFP/Bernd Thissen

Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártjának (SPD) önbizalmát nemrég megtépázták Schleswig-Holstein tartományban az ottani választásokon, ugyanis legrosszabb helyi eredményét érte el a párt, a harmadik helyre esett vissza a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Zöldek mögött. Noha csak regionális eredményről volt szó, az országos sajtó Scholz kudarcáról írt.

A legfrissebb felmérések szerint a CDU 32, az SPD 29, a Zöldek 17, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) 7, a liberális FDP pedig 6 százalékra számíthat. Amennyiben beigazolódnak az előrejelzések, az azt jelenti, hogy a 2017-es választási eredményükhöz képest a legtöbb párt veszít a támogatottságából.

A CDU egy, az SPD kettő, az AfD fél, az FDP pedig 6,5 százalékot veszít, ez utóbbi esetében öt évvel ezelőtti támogatottsága felét jelenti. Egyedül a Zöldek tudnak erősödni, mintegy tíz százalékkal. A 2017-es választás után a CDU az FDP-vel alakított kormányt, amelyet Armin Laschet, a párt későbbi országos elnöke és kancellárjelöltje vezetett. Miután Laschet az országos politikára váltott, a tartományi CDU mostani listavezetője, Hendrik Wüst vette át a kormányfői tisztséget. Egy friss kutatás arra is kitért, hogy ha közvetlenül választanának tartományi miniszterelnököt, kire szavaznának a tartományi választók. Negyven százalék Wüstöt, 35 pedig a szociáldemokraták jelöltjét, Thomas Kutschatyt részesítené előnyben.

Néhány nappal a választás előtt ismét felüthette a fejét a tartományban a terrorizmus. Péntek reggel a Mönchengladbachból Aachenbe tartó expresszvonaton egy iraki menekült férfi késsel támadt az utasokra, öt embert sebesített meg – közülük négyen kórházba kerültek –, míg egy szolgálaton kívüli rendőr le nem teperte. A hatóságok a 31 éves férfit a szélsőséges iszlamizmus lehetséges híveként tartották számon, pénteki támadásának indítékait még vizsgálják.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom