Külföld

Kijózanító pofon Scholznak

A német sajtó erősen kihangsúlyozza az SPD tartományi vereségét

Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellár pártja, az SPD számára óriási kudarcnak tartják a német sajtóban a múlt vasárnapi Schleswig-Holstein tartománybeli választások eredményét. Az SPD soha ilyen rosszul még nem szerepelt az észak-német tartományban.

Kijózanító pofon Scholznak
Daniel Günther győzelemre vitte a kereszténydemokratákat
Fotó: AFP/dpa/Michael Kappeler

Daniel Günther miniszterelnök vezetésével a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 43,4 százalékot szerzett, 11,4 ponttal többet, mint öt éve, ez a legjobb eredménye a jobbközép pártnak a tartományban 1983 óta. Az SPD mindössze 16 százalékot ért el, az öt évvel ezelőttinél tizenkét ponttal rosszabb eredménye csak a harmadik helyre volt elég a Zöldek mögött, amely 18,3 százalékot szerzett. A szabaddemokrata FDP 6,4 százalékot ért el, az Alternatíva Németországnak (AfD) pedig néhány tizeddel lemaradt az ötszázalékos küszöbről.

 A CDU a tartományban jelenleg a Zöldekkel és az FDP-vel kormányoz közösen. Günthernek most egy párt elég is elég lehet partnernek, preferenciáiról egyelőre nem beszélt. A Neue Zürcher Zeitung felhívta a figyelmet, hogy a Zöldek és Günther közt komoly nézeteltérés van a szélenergia kérdésében.

Kevin Kühnert szociáldemokrata főtitkár igyekezett menteni a menthetőt, az eredményekkel kapcsolatban azt nyilatkozta: nem beszélhetünk egész Németországra érvényes hangulatjelentésről, „a vereségben nincs része Olaf Scholznak”. Az országos felmérése-ken egyébként az SPD 23 százalékon áll, három százalékponttal a CDU mögött. A Der Tages-spiegel elemzése szerint hiba lenne a schleswig-holsteini kudarcot annyival elintézni, hogy regioná-lis jelenségről van szó.

Scholzra – akinek Ukrajnával kapcsolatos politikáját bel- és külföldön is kritizálták több irányból – fontos megmérettetés vár ezen a hétvégén. Németország legnépesebb, 18 millió lakosú tartomá-nyában, Észak-Rajna-Vesztfáliá-ban tartanak választásokat vasárnap. A legfrissebb felmérések szerint a CDU 30, az SPD 28, a Zöldek 18, az FDP és az AfD egyaránt hét–hét százalékra számíthat.

Kapcsolódó írásaink