Külföld

Újra terítéken az iráni atomalku

Sikerrel járhatnak az iráni atomalku felélesztését célzó tárgyalások, amennyiben az Egyesült Államok betartja a kötelezettségeit - szögezte le pénteki Twitter-üzenetében a síita állam külügyminisztere.

Újra terítéken az iráni atomalku
Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszter-helyettes és nukleáris főtárgyaló fogadja az Európai Külügyi Szolgálat főtitkárhelyettesét
Fotó: AFP

Hoszein Amirabdollahián emlékeztetett arra, hogy a héten Iránba látogatott Enrique Mora, az iráni nukleáris tárgyalásokat felügyelő európai uniós koordinátor, aki a Bécsben tárgyaló iráni küldöttség vezetőjével, Ali Bakeri Kánival egyeztetett, s reményét fejezte ki, hogy a megbeszélések közelebb viszik a feleket a megállapodáshoz. Bécsben tavaly áprilisban kezdődtek meg az iráni atomalku megmentését célzó egyeztetések.

Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben szerződésben állapodott meg abban, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkentik a Teherán ellen elrendelt büntető-intézkedéseket. Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat.

Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez. A szankciók, valamint az ukrajnai háború miatt, Irán gazdasága meggyengült, az országban napok óta tüntetnek az áremelkedések ellen. Az Iran International nevű, londoni székhelyű hírcsatorna azt közölte, hogy a megmozdulásokon kormányellenes jelszavak is elhangzottak, több tüntető pedig a néhai Reza Pahlavit, az 1979-es forradalom előtt külföldre menekült uralkodót éltette.
Teherán többször hangoztatta, hogy az osztrák fővárosban zajló tárgyalások sikere az Egyesült Államok hozzáállásától függ.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom