Külföld

Washington kiáll Tajvan mellett

Tiltakozik a kínai külügy

Az ukrán válsággal kapcsolatban több megfigyelőben felvetődött az a kérdés, vajon Kína nem használja-e fel az Európában zajló háborút arra, hogy erővel is érvényesítse Tajvannal kapcsolatos területi igényeit.

A szakértők szemében a fő kérdés ezzel kapcsolatban leginkább az volt, vajon az Egyesült Államok és a NATO egy Tajvant ért kínai agresszió esetében hogyan reagálna. Tajvannak ugyan nincsen formális védelmi szerződése az Egyesült Államokkal, de Washington az ország egyik legnagyobb fegyverbeszállítója, és az ország Kínával szembeni védelmét már évtizedek óta az úgynevezett stratégiai kétértelműség alapelve szerint kezeli. Ez azt jelenti, nem deklarálta nyíltan, hogy harcolnának-e Tajvan oldalán amerikai katonák egy lehetséges kínai invázió esetén, vagy sem.

Május 5-én ellenben jelentős változás történt ez ügyben az amerikai külügyminisztérium Tajvan honlapján. Eltűnt onnan ugyanis az a mondat, miszerint „csak egy Kína van, és ennek része Tajvan is”. Ehelyett a szigetország a „vezető demokrácia” jelzőt kapta, és „fontos amerikai partnerré” lett előléptetve. Ez a gyakorlatban megszüntetné az egy országra való hivatkozás jogát a kínai vezetés számára, ha Peking úgy döntene, megszállja az országot. A honlapon először jelent meg az az úgynevezett hat pontos biztosíték is, amelyet még 1982-ben Ronald Reagan amerikai elnök nyújtott Tajvannak. Ennek egyik pontja szerint az Egyesült Államok Pekinggel való előzetes egyeztetés nélkül adhat el fegyvereket a szigetországnak.

Mindez jelzésszerű utalás Kína felé, hogy Washington nem nézne ölbe tett kézzel egy esetleges kínai agressziót, de még inkább arra, hogy az ukrán válság egyáltalán nem vonta el figyelmét az ázsiai térség geopolitikai vitáiról. A kínai kormány kedden elítélte a szövegben megjelent változásokat, ezeket „politikai manipulációként” értékelte. A kínai külügyminisztérium szóvivője a szövegváltozást az egy-Kína alapelv kicsinyes fikcionalizálásának nevezte.

Kapcsolódó írásaink