Gazdaság

Társadalmi elutasítottság övezi Brüsszel olajembargós javaslatát

Ursula von der Leyen az Európai Parlament május 4-i plenáris ülésén ismertette az Európai Bizottság Oroszországgal szembeni hatodik szankciós javaslatának részleteit. A brüsszeli testület tervei szerint az orosz kőolaj importját hat hónapon belül, míg a finomított kőolajtermékek behozatalát az év végéig meg kellene szüntetniük az uniós tagállamoknak. A Századvég megvizsgálta, hogy mit gondolnak a magyarok a hazánkba érkező orosz kőolaj és földgáz elzárásáról, illetve az Oroszországra kivetett szankciók gazdasági következményeiről.

Társadalmi elutasítottság övezi Brüsszel olajembargós javaslatát
A magyarok háromnegyede ellenzi az orosz kőolaj és földgáz embargóját
Fotó: MH

A kutatási adatok tanúsága szerint a megkérdezettek háromnegyede (75 százaléka) nem támogatná, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Brüsszel nyomására Magyarország elzárja a hazánkba érkező orosz kőolajat és földgázt, ugyanakkor 21 százalékuk nem kifogásolná ezt, mutat rá a Századvég, amely szerint fontos hangsúlyozni, hogy az Oroszországból származó energiahordozók embargójának elutasítása túlmutat a hagyományos pártpolitikai törésvonalakon.

A felmérés rávilágít arra, hogy az ellenzéki összefogás szimpatizánsainak többsége (51 százaléka), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatóinak 58 százaléka, továbbá a Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak 91 százaléka ellenzi az orosz földgáz és kőolaj elzárását, míg ez az arány a Fidesz–KDNP szimpatizánsai körében 92 százalék. "Kijelenthető tehát, hogy az olajembargó kérdésében az ellenzéki szavazók többségi véleményét is a kormánypártok képviselik, és nem azok a kormánykritikus politikai erők, amelyekbe ez a választói csoport a bizalmát fektette" - szögezte le a Századvég.

A többség nem ért egyet a csapok elzárásával
A többség nem ért egyet a csapok elzárásával
Fotó: Századvég Alapítvány

Megállapítható, hogy a magyarok jelentős többsége – a korábban mért adatokkal megegyezően – úgy gondolja, hogy az Oroszországgal szemben meghozott büntetőintézkedések az Európai Unió gazdasági helyzetét is negatívan érintik állapítja meg az elemzés. A válaszadók 89 százaléka szerint az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók inkább ártanak az Európai Uniónak, illetve az európai gazdaságnak, azonban 10 százalékuk úgy véli, hogy az említett lépések érdemben nem befolyásolják Európa gazdaságát. 

Pártszimpátia szerinti bontásban sem láthatóak jelentős eltérések a kérdés megítélésében. A kutatás rámutat, hogy a legnagyobb arányban a Fidesz–KDNP (92 százalék) és a Mi Hazánk Mozgalom (90 százalék) támogatói ítélik kedvezőtlennek a szóban forgó szankciókat az európai gazdaságra nézve, ugyanakkor az ellenzéki összefogás (86 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (87 százalék) szimpatizánsainak meggyőző többsége is ugyanezt a véleményt fogalmazta meg.

A többség szerint az Oroszország elleni szankciók inkább ártanak az EU-nak
A többség szerint az Oroszország elleni szankciók inkább ártanak az EU-nak
Fotó: Századvég Alapítvány

Kapcsolódó írásaink