Külföld

Szijjártó: Magyarország energiaellátása biztos lábakon áll

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos kihívások kezelése mellett nem szabad megfeledkezni az Európai Unió szomszédságában továbbra is jelentkező más biztonsági kihívásokról sem - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a Szíria megsegítésére rendezett hatodik nemzetközi konferencia szünetében kedden.

Szijjártó: Magyarország energiaellátása biztos lábakon áll
Szijjártó: Nem szabad megfeledkezni a szomszédságában jelentkező biztonsági kihívásokról
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter a Szíria megsegítésére rendezett hatodik nemzetközi konferencia szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az Európai Bizottság bevezetni tervezett újabb szankciós javaslatcsomagja veszélyezteti az orosz energiahordozóktól való európai függőség felszámolására elért egységes európai uniós álláspontot.

Közölte, a szankciók elfogadása elsetén komoly infrastrukturális beruházásokra lenne szükség Magyarországon, illetve kezelni kellene az intézkedésnek az árak emelkedésére gyakorolt hatásait is. Elmondta: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Budapesten részletes, teljes körű tájékoztatást kapott a brüsszeli testület által javasolt szankciós csomagnak a Magyarországot érintő hatásairól. Magyarország várja a helyzet megoldását célzó brüsszeli javaslatokat - emelte ki a miniszter.

Magyarország energiaellátása biztos lábakon áll. Kiszámítható, és biztosítja az ország működőképességét. Az Európai Bizottság javaslata ezt a helyzetet rombolná le, amit Magyarország nem enged meg - húzta alá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: el kell kerülni, hogy a közel-keleti vagy az észak-afrikai problémák kezelésének elmulasztása esetén az Európai Unió egyszerre és párhuzamosan több biztonsági kihívással szembesüljön.

Emlékeztetett: a 2015-ös migrációs hullám párhuzamos társadalmak kialakulásához vezetett Nyugat-Európában, valamint a terrorfenyegetettség növekedéséhez az európai kontinensen és a szomszédságában. Európának mindent meg kell tennie azért, hogy elkerüljön és megelőzzön újabb tömeges migrációs hullámokat, továbbá fontos, hogy Brüsszel ne ösztönözze a migrációt, hanem olyan körülményeket teremtsen az Európa szomszédságában élőknek, hogy otthon maradhassanak - mondta.

A miniszter közölte: Magyarország támogatja és hozzájárul azon uniós programok sikeréhez, amelyek hozzájárulnak az emberek otthonmaradásához szükséges körülmények megteremtéséhez, illetve ahhoz, hogy az elmenekültek minél előbb vissza tudjanak térni hazájukba.

Objektum doboz

Szijjártó Péter bejelentette: a brüsszeli konferencián Magyarország 1085, egy évre szóló, államilag finanszírozott egyetemi ösztöndíjas helyet ajánlott fel szíriai, libanoni, török, jordániai, egyiptomi és iraki fiatalok számára 3,3 milliárd forint értékben. Közölte továbbá: Magyarország kilenc fejlesztési programot hajt végre 6,3 milliárd forintos értékben Szíriában, valamint a szíriai menekülteket befogadó országokban. A programok kórházak felújítása és működtetése, iskolák fenntartása, valamint munkahelyteremtés révén kívánja biztosítani a méltó és békés körülményeket a helyben és az otthonmaradáshoz a nehéz helyzetben lévők számára.

A miniszter kijelentette: Magyarország visszautasít minden olyan kísérletet, melyek az Ukrajnából érkező menekültek, valamint a déli irányból érkező illegális migránsok között párhuzamot vonnak, vagy azokat összemossák. Magyarország minden Ukrajnából érkező menekültet beenged és befogad, ugyanakkor erősen védi az ország déli határát az illegális migránsoktól. Az illegális migránsoknak az ukrajnai menekültekkel ellentétben nincs joguk belépni Magyarországra, ugyanis biztonságos országok tucatjain jöttek keresztül - tette hozzá Szijjártó Péter.

Az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós javaslatcsomagjának elfogadása esetén lehetetlen lenne beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajmennyiséget, ezért Magyarország csak olyan javaslatot tud támogatni, amely kezelni tudja ezt, az uniós bizottság által létrehozott problémát - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. 

Kapcsolódó írásaink