Külföld

Civileket menekítettek ki az Azovsztalból

Szombati orosz médiajelentések szerint huszonöt embert evakuáltak a mariupoli Azovsztal acélműből: az orosz hírügynökségek szerint tizenkilenc felnőttet és hat gyermeket menekítettek ki.

Civileket menekítettek ki az Azovsztalból
Az orosz hadsereg felvétele az Azovsztal felett gomolygó füstről április 29-én
Fotó: AFP/Andrey BORODULIN

A létestményt védő Azov ezred megerősítette, hogy húsz polgári személyt - nőket és gyermekeket - evakuáltak az Azovsztalból.
Ukrán források szerint mintegy ezer polgári lakos menekült az acélmű bunkereibe és ott rekedtek.
Oroszország viszont azt állítja, hogy mintegy 2500 ukrán fegyveres és külföldi zsoldos tartózkodik a létesítményben.

Mariupoli pillanatkép április 30-án
Mariupoli pillanatkép április 30-án
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Moszkva és Kijev António Guterres ENSZ-főtitkár közvetítésével a héten megállapodott, hogy humanitárius folyosót létesítenek a polgári személyek kimenekítésre, de azóta nem sikerült jelentős evakuálást végrehajtani.
Az orosz invázió kezdete után több mint kilenc héttel az Azovsztalban rekedt emberek helyzete vélhetően katasztrofális.

Odessza repterét találat érte

Orosz robotrepülőgép csapódott be a Fekete-tengeri kikötőváros, Odessza repülőtérre, használhatatlanná téve a kifutópályát - közölte szombaton az ukrán hadsereg. Személyi sérülés nem történt.

Objektum doboz

Folytatódik a donbaszi offenzíva

Az ukrán hadsereg vezérkara közölte: az orosz erők szombaton folytatták a Donyec-medence elleni aknatámadást, de nem tudták elfoglalni a három célba vett területet, a Donyeck megyei Limant, valamint a Luhanszk megyei Szeverodonyecket és Popasznát.

Az orosz védelmi minisztérium internetes közleménye szerint az orosz erők szombaton 17 ukrán katonai létesítményt találtak el nagy pontosságú rakétákkal, megsemmisítettek egy parancsnoki állást és egy raktárt, ahol rakétákat és tüzérségi eszközöket tároltak.
A tárca közleménye szerint a légitámadások során több mint kétszáz ukrán katonát öltek meg és 23 páncélozott járművet tettek harcképtelenné. A jelentés nem tett említést az odesszai repülőtér elleni rakétatámadásról.

A kijevi rendőrség három összekötött kezű civil holttestét találta meg Bucsában

Az ukrán rendőrség szombaton közölte, hogy három polgári személy holttestét találták meg a Kijevtől északra fekvő Bucsában, az áldozatok kezét összekötözték. A maradványokon több golyó okozta seb volt látható, amiből a rendőrség arra következtetett, hogy megkínozták őket.

Kijevi közlés szerint eddig több mint ezer holttestet találtak Bucsában és a környékén. Az ukrán hatóságok szerint szisztematikus visszaélés történt a főváros sikertelen elfoglalási kísérlete során a Bucsát több hétig megszállva tartó orosz erők részéről. Moszkva elutasítja a vádat.

A YouTube videomegosztó portálon közzétett felvételen Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök azt mondta, hogy a férfiak végtagjain látható, golyó ütötte sebekből látszik, hogy megkínozták őket. Hozzátette: "mindegyik férfit fülön lőtték".
A videóban fotókat is mutattak, amelyeken állítólag egy sír és a véres holttestek láthatók, akiknek kitakarták az arcát.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésére, a brit hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíttetni a hírt.

Nyebitov elmondása szerint a férfiak sírjára Mirotszke falu közelében találtak rá, közel a korábbi orosz állásokhoz. A férfiak kezét összekötözték, a szemüket bekötötték, volt, akinek ki volt peckelve a szája. A ruhájuk alapján civilek voltak. A személyazonosságukat nem tudták megállapítani, mert a kínzás következtésben felismerhetetlenné vált az arcuk.

Nyebitov szerint az orvosszakértői laboratóriumok jelenleg 1202 polgári személy holttestét vizsgálják, akiket feltehetően az orosz megszállók öltek meg Kijev megyében.

A Reuters nem tudta ellenőrizni a Bucsában meghaltak számát, sem a haláluk körülményeit.

Moszkva elutasítja Ukrajna és a nyugati országok háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádjait, és tagadja, hogy polgári személyek ellen támadna a szomszédos ország "demilitarizálása" céljából indított, általa "különleges hadműveletnek" nevezett háború során.

Külföldiek is vannak az elesettek között

Egy 25 éves dán férfi feltehetően meghalt április 26-án a dél-ukrajnai Mikolajiv városban. A férfi az oroszok ellen harcoló nemzetközi légió katonája volt a TV2 dán televízió szerint. A dán külügyminisztérium helyi médiajelentések szerint nem tudta megerősíteni a televízió értesülését, és kapcsolatba lépett az ukrán hatóságokkal.
A Jylland-Posten című dán napilap a dániai ukrán nagykövetségre hivatkozva azt írta, hogy akár száz dán is utazhatott Ukrajnába Oroszország ellen harcolni.

A nyugat-oroszországi Kurszki terület kormányzója szerint szombaton több akna csapódott be Ukrajna irányából a határ közelében lévő egyik ellenőrző pontba. Roman Sztarovojt a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy nem történt sérülés, sem káreset. A Reuters brit hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni a hírt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szombati interjúban kijelentette, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók feloldása a béketárgyalások része.

Holland dokkmunkások szombaton Amszterdamban nem voltak hajlandóak kirakodni egy tankhajó orosz dízel szállítmányát, előző nap pedig egy orosz hajó kikötését akadályozták meg Rotterdamban.
    A 42 ezer tonnás Sunny Liger, amely egy hete hajózott ki a Szentpétervár közelében lévő Primorszkból Marshall-szigeteki zászló alatt, szombat este Amszterdam magasságában horgonyzott az Északi-tengeren.

Kapcsolódó írásaink

Újabb magyar segély Ukrajnának

ĀA magyar kormány gyógyszereket és élelmiszert szállít Kárpátaljára, a német polgárok többsége viszont attól tart, hogy kormányuk fegyverszállítmányai veszélybe sodorják országukat