Külföld

Oroszország nem tekinti magát háborúban állónak a NATO-val

Oroszország nem tekinti magát háborúban állónak a NATO-val Ukrajna miatt, mert egy ilyen fejlemény növelné az atomháború kockázatát, ez pedig megengedhetetlen - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

Oroszország nem tekinti magát háborúban állónak a NATO-val
Szergej Lavrov
Fotó: AHP/Russian/Sputnik

„Nem gondoljuk, hogy háborúban állnánk a NATO-val. Ez egy másik lépés lenne, amely növelné az atomháború kockázatait. Márpedig Oroszország a nyugatiaktól eltérően nem fenyeget senkit atomháborúval” - hangsúlyozta Lavrov a dubaji székhelyű al-Arabíja televíziónak adott interjúban, amelyet a hírügynökség ismertetett.

„Sajnos, a NATO azt hiszi, hogy háborúban áll Oroszországgal” - mondta az orosz külügyminiszter, hozzátéve, hogy sok nyugati vezető „közvetlenül, nyilvánosan és állandóan ezt mondja: Putyinnak veszítenie kell és Oroszországot le kell győzni”.

Lavrov ismételten kijelentette, hogy minden Ukrajnába küldött külföldi fegyverszállítmány „legitim célpont” Oroszország számára.

Lavrov egy szombaton megjelent interjújában felszólította a NATO tagországait, hogy ne szállítsanak több fegyvert a kijevi hatalomnak, „ha valóban meg akarják oldani az ukrajnai válságot”.

A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az ukrajnai „különleges hadművelet továbbra is a terveknek megfelelően halad, és minden kitűzött célunkat el fogjuk érni ellenfeleink ellenállása dacára”.  

A külügyminiszter azt állította az interjúban, hogy a háború február 24-i kezdete óta egymillió embert menekítettek ki Ukrajnából Oroszországba, és közöttük 120 ezer külföldi van, ezen belül körülbelül 300 kínai.

Lavrov közölte, hogy az orosz és az ukrán fél között „csaknem mindennap vannak tárgyalások, de a haladás nem megy könnyen”. Emiatt részben „a kijevi hatalom nyugati támogatóinak harcias retorikáját és lázító cselekedeteit” okolta.
Az AP hírügynökség itt megjegyezte, hogy az orosz állami tévé egyik péntek esti adásában egyes meghívott vendégek azt javasolták, hogy Oroszországnak atomfegyvert kellene bevetnie a konfliktusban.  

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy lengyel újságíróknak adott interjújában azt állította pénteken, hogy az orosz erők mintegy ötszázezer ukránt vittek erőszakkal és jogellenesen Oroszországba - emlékeztetett a Reuters hírügynökség, amely hozzátette, hogy sem Lavrov, sem Zelenszkij állítását ebben a kérdésben nem lehet egyelőre ellenőrizni.

Az orosz hadsereg szombaton is erős nyomás alatt tartotta a dél- és kelet-ukrajnai régiókat, különösen az északkeleti Harkiv környékét, ahol minden lehetséges eszközzel fokozni akarja katonai fölényét, és ahol Kijev ezzel szemben saját taktikai sikerekről számolt be - írta az AFP hírügynökség az ukrajnai háborúról szóló összefoglaló jelentésében.

Az ország második legnagyobb városából, Harkivból - amelyet hetek óta ostromol az orosz tüzérség - hatalmas robbanásokat lehetett hallani szombatra virradóan. Pénteken napközben életét vesztette legalább egy ember és több megsebesült a városban a helyi katonai igazgatás közlése szerint. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy ebben a régióban súlyos a hadihelyzet. Szerinte ennek ellenére taktikai sikereket érnek el.

Lavrov Ukrajnát okolta, amiért megrekedtek az Oroszországgal folytatott béketárgyalások, mondván, hogy Kijev megváltoztatta a tárgyalási pozícióit.

Lavrov közölte, hogy Oroszország kulcsfontosságú partnereinek többsége beleegyezett a földgáz fizetésének Oroszország által javasolt módszereibe.

Kapcsolódó írásaink

Újabb magyar segély Ukrajnának

ĀA magyar kormány gyógyszereket és élelmiszert szállít Kárpátaljára, a német polgárok többsége viszont attól tart, hogy kormányuk fegyverszállítmányai veszélybe sodorják országukat