Külföld

Újabb magyar segély Ukrajnának

A magyar kormány gyógyszereket és élelmiszert szállít Kárpátaljára, a német polgárok többsége viszont attól tart, hogy kormányuk fegyverszállítmányai veszélybe sodorják országukat. António Guterres, az ENSZ főtitkára eközben apokaliptikusnak nevezte a Mariupolban rekedt civilek helyzetét.

Újabb magyar segély Ukrajnának
António Guterres ENSZ-főtitkár a háború dúlta ukrán városokba látogatott
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

A magyar kormány újabb 200 millió forinttal támogatja az ukrajnai belső menekültek és a kárpátaljai rászorulók megsegítésére indított Egytálétel akcióját, és tovább bővíti a humanitárius támogatást – jelentette be Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár pénteken kárpátaljai látogatásán. Az államtitkár bejelentette, a jövő héten a kormány támogatásának köszönhetően érkezik Kárpátaljára egy 210 millió forint értékű, gyógyszereket, egészségügyi készítményeket és eszközöket tartalmazó szállítmány.

Eközben António Guterres ENSZ-főtitkár Kijevben elítélte az ukrán főváros elleni, civileket is veszélyeztető rakétatámadásokat. A főváros központi részét csütörtök este a főtitkár látogatása alatt is rakétacsapás érte. A főtitkár elmondta, folynak a tárgyalások az immár szinte teljesen orosz ellenőrzés alá került Mariupol kikötővárosban rekedt civilek kimenekítéséről. Guterres apokaliptikusnak nevezte a mariupoli állapotokat. A főtitkár ellátogatott az ukrán főváros környéki településekre, egyebek között a bucsai mészárlás helyszínére is.

A G20-csoport elnökségét betöltő Indonézia Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnököt is meghívta az idei csúcstalálkozóra, Putyin már megerősítette részvételét – jelentette be Joko Widodo indonéz államfő. A tanácskozást Bali szigetén tartják november 15–16-án. Joko Widodo megerősítette: elhárította Zelenszkij kérését, hogy Indonézia küldjön fegyvereket Ukrajnának, mivel ezt alkotmányuk nem teszi lehetővé.

A németek többsége viszont egyetért azzal, hogy hazájuk nehézfegyverekkel is támogatja az ukrán hadsereget – mutatta ki egy felmérés. Márciusban még a lakosság 63 százaléka ellenezte, hogy Németország ilyen fegyverekkel is segítse az ukrán hadsereget. Április végére az ellenzők aránya 39 százalékra süllyedt, és 56 százalék helyesli a kezdeményezést. Ettől függetlenül a németek 59 százaléka gondolja, hogy a nehézfegyverek Ukrajnába szállítása miatt növekszik a nyugati országok elleni orosz támadás veszélye.

Kilép a bolgár kormánykoalícióból a Bolgár Szocialista Párt (BSZP), ha a kormány úgy dönt, hogy fegyvereket szállít Ukrajnának – jelentette be pénteken a párt vezető-je, Kornelia Nyinova miniszterelnök-helyettes. A politikus megjegyezte: Bulgária jelenleg nem szállít fegyvereket és lőszert Kijevnek. Ukrajnába egyetlen lövedéket sem küldtek, és egyetlen fegyverszállítási megállapodásuk sincs sem Ukrajnával, sem Oroszországgal – mondta.

Kapcsolódó írásaink