Külföld

Újabb tömegsírt találtak Kijev megyében

Újabb tömegsírt találtak Kijev megyében mintegy 900 ukrán civil holttestével, miután kivonultak az orosz csapatok a területről - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken lengyel újságíróknak adott interjújában.

Újabb tömegsírt találtak Kijev megyében
Zelenszkij: Újabb tömegsírt találtak Kijev megyében mintegy 900 holttesttel
Fotó: AFP

Az államfő kijelentette: annak ellenére bukkantak ekkora tömegsírra, hogy az oroszok a holttestek egy részét krematóriumokban égették el. „Hány ember halt meg, senki sem tudja. Lesznek következmények, lesz nyomozás, aztán lesz népszámlálás” - mondta Zelenszkij. Kitért arra, hogy a nemzetközi intézmények szerinte időnként lassan dolgoznak, és nem biztos, hogy el tudják számoltatni a felelősöket, „ilyen vagy olyan bizonyíték hiányában, pedig vannak tanúk, akik mindent láttak”. Hozzátette, hogy a mobil krematóriumokat, amelyekben az orosz katonák elégették az áldozatok holttesteit, úgyszintén visszaviszik Oroszországba.

Az elnök kiemelte, hogy az ukrán hatóságok szerint mintegy 500 ezer ukránt vittek erőszakkal és jogellenesen Oroszországba. Úgy vélekedett, hogy az ukrán ügyészség és a rendfenntartók minden bizonnyal megtalálják és elítélik a polgári lakosság elleni bűncselekményekben érintett összes orosz „megszállót”. Ukrajna számára fontos, hogy nemzetközileg elismerjék: az oroszok követtek el ilyen bűncselekményeket, és Oroszországnak történelmi felelősséget kell viselnie ezért a háborúért„ - hangsúlyozta.  

Zelenszkij a háború befejezésére irányuló tárgyalásokra rátérve úgy vélekedett, nagy a kockázata annak, hogy mindenfajta párbeszéd megszakad az orosz féllel. Az elnök szerint most ”túl lassú„ a tárgyalások folyamata. Megfogalmazása szerint zajlanak ugyan egyeztetések az ukrán és az orosz tárgyalóküldöttségek között videokonferencia útján, de ”mind tudjuk, hogy (orosz oldalon) mindent egy ember dönt el„ - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva. Ezért - mint mondta - meggyőződése, hogy a fontos kérdésekben döntés csakis Ukrajna és Oroszország elnökének találkozóján születhet.

Szentszéki államtitkár: A fegyverek küldése nem ad megoldást a háborúra

A felek közötti tárgyalásokat tartja az egyetlen megoldásnak az ukrajnai háború befejezésére Pietro Parolin szentszéki államtitkár, aki Ferenc pápa legújabb könyvének bemutatóján nyilatkozott pénteken.

A vatikáni diplomáciát vezető Parolin bíboros úgy látta, a helyzet nehéz, de nem szabad feladni a tárgyalásokba vetett reményt.

„Fel kell hagyni a háborús gondolkodással a békének adva át a helyet, amihez a nemzetközi szervezetek erőteljesebb részvétele szükséges, valamint nagyobb kezdeményezési képesség Európa részéről” - jelentette ki az államtitkár. Pietro Parolin Ferenc pápa legújabb könyvének bemutatóján vett részt: a kötet a Háború ellen - Bátorság a béke építéséhez címet kapta.

Parolin kijelentette, „Ukrajnában borzalmas háború zajlik, amely Európa és a keresztény Európa szívét sújtja”. Hozzátette, nem akarja felülvizsgálni egyes országok döntését, melyek fegyvert küldtek Ukrajnának, utóbbinak ugyanis - tette hozzá - joga van védekezni a támadással szemben.       

„Annyit mondok csak, hogy a fegyverküldésre korlátozni a segítséget, gyenge válaszadást jelent (..) merev álláspontok helyett kreativitásra és bátorságra van szükség a tartós béke érdekében” - hangoztatta Pietro Parolin.

A szentszéki államtitkár szerint az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalás elsőrendűnek számít, és nem megkerülhető. Kérdésre válaszolva a bíboros azonban pesszimistának mondta magát.

A Vatikán „kis lépésekkel” igyekszik cselekedni - mondta a szentszéki diplomáciát Ukrajnában képviselő Visvaldas Kubolkas apostoli nuncius a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak.

Felfedte, hogy a katolikus egyház és a moszkvai patriarkátus közös humanitárius kezdeményezéssel akarta elszállítani a civileket Mariupol városából, amit azonban a térséget ellenőrző orosz hatóságok nem engedélyeztek. Hasonlóképpen nemet mondtak arra is, hogy a pápa közeli munkatársa, Konrad Krajewski bíboros, aki húsvétkor Ukrajnában tartózkodott, eljusson Mariupolba.

Az apostoli nuncius nehéznek, de nem lehetetlennek nevezte Ferenc pápa esetleges látogatását Ukrajnában. Emlékeztetett, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár kijevi látogatása alatt sem álltak le a katonai akciók.

A litván származású Visvaldas Kubolkas szerint Ferenc pápa „zarándoklatot tehetne Ukrajnában azokon a helyszíneken, ahol a legnagyobb a szenvedés”.

A L'Espresso című olasz baloldali hetilap értesülései szerint a Vatikán március óta „naponta több ezer euróval” támogatja az ukrajnai katolikus egyházmegyéket és más vallásos szervezeteket. A több mint 40 milliós országban 3,2 millió a katolikusok száma. Ezen kívül a Vatikán közbenjárása segített Vorzel és Herszon város árvaházainak evakuálásához március 9-én és 10-én.

Ferenc pápa és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 22-i telefonbeszélgetésén a menekültek segítéséről volt szó, és egy nappal később Parolin bíboros felszólította a kijevi nunciatúrát, hogy legalább ötven autóbuszból álló konvojt szervezzen Mariupol lakosságát egy része kimenekítésére - írta a L'Espresso.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom