Külföld

Szijjártó Péter: Nem szállítunk fegyvereket, de kiállunk Ukrajnáért

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter New York-i látogatása során interjút adott a CNN riporterének, Richard Questnek. A beszélgetésben szó esett többek közt az ukrajnai háborúról, az orosz gázszállításról és a Brüsszel által hazánk ellen indított támadásokról is.

Szijjártó Péter: Nem szállítunk fegyvereket, de kiállunk Ukrajnáért
Szijjártó Péter külügyminiszter (balra) interjút adott a CNN riporterének, Richard Questnek New Yorkban
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A miniszter az orosz gázszállítás kapcsán leszögezte: egy ország gázellátása, illetve olajellátása nem filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés. „A gázellátásunk 85 százaléka és az olajellátásunk 65 százaléka érkezik Oroszországból.Nem szórakozásból van ez így, nem mi választottuk ezt a helyzetet, egyszerűen ez a fizikai helyzet Közép-Európában” - fogalmazott Szijjártó Péter.

A tárcavezető hozzátette: nincsenek alternatív gázforrások, nincsenek alternatív szállítási útvonalak, amelyek lehetővé tennék számunkra, hogy megszabaduljunk az orosz olajtól és orosz gáztól az előttünk álló néhány év folyamán, de mivel nem bukkant fel újabb gázforrás, illetve az elmúlt években nem tártak fel új gázmezőket, sajnos nincs más választásunk, mint hogy az orosz energiaforrásokra hagyatkozzunk az előttünk álló pár év során.

Objektum doboz

Szijjártó Péter az orosz-ukrán háború kapcsán elmondta, hogy Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitásáért és területi integritásáért. Nagyon sokat segítünk Ukrajnának humanitárius oldalról, Magyarország valaha volt legnagyobb humanitárius akciója valósult meg, és 640 ezer menekültet fogadtunk eddig Ukrajna területéről, akik számára ellátást, szállást biztosítunk, munkát kínálunk a számukra és amiben csak tudunk, segítünk nekik. A fegyverszállítmányokra vonatkozóan pedig világossá tettük, hogy nem szállítunk fegyvereket, és nem engedélyezzük, hogy fegyverek haladjanak át Magyarországon keresztül - húzta alá a miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, meg kell győződnünk arról, hogy garantálni tudjuk Magyarország és a magyar emberek biztonságát. És amennyiben fegyverszállítás valósul meg Magyarországról, amennyiben fegyverszállítás történik Magyarországon keresztül, azt kockáztatjuk, hogy belesodródunk a konfliktusba, amit mindenképpen el szeretnénk kerülni, illetve el akarjuk kerülni azt a helyzetet is, amelyben az oroszok az ukrán-magyar határt lövik, vagy az olyan területeket Ukrajnában, ahol magyarok laknak. Ez mindenképpen olyasmi, amelyet szeretnénk elkerülni, és ezért tettük világossá, hogy nem szállítunk fegyvereket, de kiállunk Ukrajnáért, és történelmünk legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre annak érdekében, hogy segítsük az ukrán embereket - szögezte le Szijjártó Péter.

A külügyminiszter az EU által indított jogállamisági eljárással kapcsolatban úgy fogalmazott, szerinte ez egyértelműen politikai vita, a hazánk ellen felhozott vádak hamisak, semmi közük a valósághoz.

A tárcavezető úgy vélte, egyszerűen arról van szó, hogy „brüsszeli liberális mainstream” nem képes megemészteni, hogy az áprilisi választásokon a kormány rekordméretű támogatást kapott.

Kapcsolódó írásaink