Gazdaság

Szijjártó: Zavartalanul zajlik a földgázszállítás

A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szerdán.

Szijjártó: Zavartalanul zajlik a földgázszállítás
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A New Yorkban tartózkodó politikus elmondta, hogy az elmúlt órákban több hírt jelent meg arról, hogy a Gazprom leállította a földgázszállítást Lengyelország és Bulgária irányába.

A miniszter kiemelte, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra.

Ebből a szempontból nyugtalanító lehet az a hír, amely szerint a Gazprom szállítása Bulgária irányába leállt - tette hozzá.

„A hír azonban úgy pontos, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom. A Gazprom tájékoztatása szerint a tranzit, tehát a Bulgárián keresztüli szállítás, akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független. A Gazprom más-más bolgár céggel áll szerződésben a Bulgáriának szánt mennyiségek szállítása, illetve a tranzitszállítások tekintetében” - mondta Szijjártó.

Objektum doboz

Hozzátette: a Magyar Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint Kiskundorozsmánál a szerződés és a tervek szerint történik a gázszállítás Magyarország irányába.

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiség le nem szállítása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását” - emelte ki.

„Természetesen a bolgár partnereinkkel is egyeztetni fogunk majd a holnapi nap folyamán, de egyelőre minden érintett ezt az értesülésünket erősítette meg” - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter emlékeztetett, hogy a Gazprom áttér egy másfajta fizetési módra: a Gazprom Export nevű vállalat rubelben kéri a gáz árát.

„Azonban sikerült találni olyan megoldást, amely alapján mi euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára” - közölte.

Szijjártó jelezte, hogy „a tegnapi napon napvilágot látott hírek szerint a szlovák barátaink, kollegáink is így fognak fizetni, legalábbis a szlovák energiaügyeket felügyelő szlovák gazdasági miniszter ezt nyilatkozta. A mi következő fizetési kötelezettségünk egyébként majd május 22-én jelentkezik”.

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Magyarország irányuló földgázszállítás szerződés és ütemterv szerint, zavartalanul zajlik” - mondta a miniszter.

A bolgár és a szerb energiaügyi miniszter is megerősítette a szállítás zavartalanságát

Szijjártó Péter közölte: a bolgár és a szerb energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy zavartalanul, szerződés szerint zajlik az orosz földgáz szállítása Magyarországra a Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül vezető útvonalon

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy egyeztetett a szerb energiaügyi miniszterrel, aki tudatta, hogy megérkezett országába a szerződés szerint várt mennyiség, amelynek egy része Szerbiában marad, egy része pedig továbbmegy Magyarországra.

Tájékoztatása szerint ezután beszélt Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszterrel is, aki megerősítette, hogy tiszteletben fogják tartani a tranzitra vonatkozó szerződéseiket.

Szijjártó Péter közölte: magyar idő szerint kora délután személyesen ellenőrizte a helyzetet, akkor minden változatlanul zajlott, a napi nagyjából 10 millió köbméter gáz időarányos része megérkezett Magyarországra.

„Egyelőre úgy látjuk, hogy a tranzitútvonal működése zavartalan, de természetesen fokozottan figyelünk, kapcsolatban vagyunk a bolgár és a szerb, valamint az orosz kollégákkal is” - hangsúlyozta.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy a gázszállítás jelentős része az úgynevezett déli útvonalon keresztül érkezik hazánkba, így fontos fejlemény, hogy az orosz Gazprom nemrég leállította a szállítást Lengyelország mellett Bulgária irányába is.

Mint közölte, előző nap kapcsolatba léptek a bolgár hálózatot üzemeltető Bulgartransgazzal, amely leszögezte, hogy a bejelentett lépéstől függetlenül a tranzit továbbra is zavartalanul üzemelni fog.

Ezt a Gazprom is megerősítette, arról számolva be, hogy a Szerbiának és Magyarországnak szánt gázt megindítják a vezetéken keresztül - tette hozzá.

Objektum doboz

Több nagyvállalattal is zajlanak tárgyalások

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán egyeztetett a Debrecenben mintegy 65 milliárd forint értékben üzemet építő, elektromos akkumulátorokhoz különböző elemeket gyártó Semcorp vezetőivel. Mint elmondta, a kínai céggel már arról tárgyalnak, hogy „ezt megtoldják egy újabb, az első dupláját jelentő beruházással”, amely így már több mint ezer új munkahelyet teremtene Magyarországon.

A Bunge amerikai agrárvállalat vezérigazgatójával folytatott tárgyalást követően pedig a miniszter elmondta, hogy szintén egy kapacitásnövelő beruházás lehetőségéről egyeztettek, miután az amerikai társaság már jelen van Martfűn, ahol étolajat állítanak elő.

Ennek kapcsán aláhúzta: az ukrajnai háborúnak a globális élelmiszerpiacra is rendkívül drámai hatása lesz, ugyanis az ország a világ második legnagyobb gabonaexportőre. Márpedig a fegyveres konfliktus miatt az ilyenkor szokásos területnek csupán a töredékén tudott megtörténni a vetés, így csökkenni fog a kivitel is.

Szijjártó Péter végül a Magyarországon már jelenleg is nagyjából 2800 embert foglalkoztató, a gazdaság dimenzióváltásában nagy szereppel bíró IBM vezetőivel tárgyalt esetleges további fejlesztésekről.

„Fontos, hogy meg tudjuk védeni mindazt, amit el tudtunk érni a magyar gazdaságban. Lehetőleg újabb munkahelyteremtő beruházásokat kell Magyarországra hozni” - szögezte le.

Az ENSZ-nek aktív szerepet kell vállalnia a béketeremtésben

Az ukrajnai háború egyre durvábbá válik, ezért fontos, hogy az ENSZ még aktívabb szerepet vállaljon a béketeremtésben - mondta Szijjártó Péter.

A tárcavezető az ENSZ-közgyűlés békeépítési tevékenységének finanszírozásáról szóló ülésén felszólalva kiemelte: olyan országból jön, amelynek több biztonsági kihívással kell szembenéznie, hiszen a szomszédságában háború folyik. Nekünk, akik a hetvenes évek vége felé vagy annál később születtünk, „legitim várakozásunk volt, hogy életünk során nem kell háborúval szembenéznünk a szomszédságunkban” - mondta, hozzátéve: ez a legitim várakozás azonban az utóbbi időben „elillant”.

Kijelentette: „mi, magyarok nem akartuk ezt a háborút a szomszédságunkban, és nem akarjuk, hogy ez a háború folytatódjon; békét akarunk”.

A miniszter azt mondta: az Ukrajnában folyó háború minden egyes másodpercben a biztonságunkat kockáztatja. Ilyen helyzetben a kormány elsődleges felelőssége, hogy Magyarországon békét tartson és garantálja a magyarok, Magyarország biztonságát.

Szijjártó Péter sürgette a nemzetközi közösséget, tegyen meg minden lehetséges erőfeszítést azért, hogy a háború a lehető leghamarabb befejeződjön, és ne terjedjen túl Ukrajna határain.

Emlékeztetett: azért, hogy elkerüljék Magyarország érintettségét a háborúban, úgy döntöttek, nem szállítanak fegyvereket, és nem engedik át azokat Magyarország területén. Ha az ellenkezőjét tették volna, akkor azt kockáztatták volna, hogy Magyarország részesévé válik a konfliktusnak - vélekedett.

Kitért rá: ártatlan emberek halnak meg Ukrajnában, több millióan pedig arra kényszerülnek, hogy elhagyják a lakhelyüket. Szomszédos országként Magyarország 640 ezer menekültet fogadott be eddig Ukrajnából, akiket elláttak, akiknek szállást adtak, és azoknak, akik tovább maradnak, munkát, a gyermekeiknek oktatást biztosítanak - mondta. Hangsúlyozta: mindenkit be fognak engedni Ukrajnából.

Megjegyezte: a Magyarország által adott humanitárius segélyek már meghaladták az ezer tonnát, és folytatják a segítségnyújtást.

A miniszter azt is sürgette, hogy humanitárius folyosók nyíljanak meg, mert a civileknek lehetővé kell tenni azon városok és régiók elhagyását, amelyek ostrom alatt állnak. Ezért támogatják azt a javaslatot, amely humanitárius kapcsolattartó csoport felállítását célozza - mondta.

Hangsúlyozta: az Egyesült Nemzetek Szervezetének még aktívabb szerepet kell vállalnia az ukrajnai béketeremtésben.

Magyarország továbbra is biztosítani fogja azokat a körülményeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt megfelelően működjön, és az a magyar politika, hogy nem küldenek fegyvereket, biztonságos lehetőséget biztosít arra, hogy Ukrajna és Magyarország határát a humanitárius segélyek átlépjék - mondta.

Közölte: a háború egyre durvábbá válik, és ha nem tudják elérni, hogy minél hamarabb vége szakadjon, akkor a következmények még tragikusabbak lesznek. Ezért lényeges, hogy az ENSZ-ben elkezdjék aktivizálni a béketeremtő hatásköröket annak érdekében, hogy békét teremtsenek Ukrajnában, ehhez pedig a béketeremtési alap fontos eszköz lehet - magyarázta Szijjártó Péter.

Hortay Olivér: Oroszország mától nem szállít gázt Lengyelországnak és Bulgáriának

Pénteken az EU kiadott egy útmutatást, ami szerint Oroszország javaslata (a tagállamok egy speciális számlán továbbra is tetszőleges valutában fizethetnek a Gazprombanknak, ami ezt automatikusan rubelre váltja) nem sérti a szankciókat) - írta meg a a közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Energia- és Klímapolitika üzletágának vezetője. Ennek ellenére néhány ország jelezte, hogy így sem tesz eleget az orosz igénynek - tette hozzá.

Arról, hogy - Lengyelországon és Bulgárián kívül - melyik országok ezek, egyelőre nincs hivatalos lista.

A Jamal-on az elmúlt időszakban kis mennyiségű gáz érkezett Lengyelországba, így az intézkedésnek várhatóan nem lesznek súlyos ellátási következményei - hívta fel a figyelmet a Hortay. Lengyelország eddig is Németországon keresztül szerezte be az orosz eredetű földgáz jelentős részét és év végére tervezte a Jamal-vezetéken történő vásárlások teljes leállítását (eredetileg ekkor járt volna le meglévő szerződése).

A Jamal szállítások kiváltását segíthetik a lengyel LNG kapacitások, az októberi indulással tervezett új norvég vezeték és a meglévő, cseh összeköttetés.

„Lengyelországnak tehát viszonylag kevés gáz kiváltásával és árnövekedéssel (a hírre 15 százalékos áremelkedés volt tapasztalható a holland gáztőzsdén), Oroszországnak pedig minimális bevételkieséssel és a nem teljesítésből fakadó jogi következményekkel kell szembe néznie.”

Bulgária helyzete aggályosabb, mert gázigényének több, mint 90 százalékát az orosz szállítások fedezik - hívta fel a figyelmet Hortay Olivér a Facebook-bejegyzésében. A bolgár kormány eddig mindössze azt jelezte, hogy lépéseket tesz az orosz gáz helyettesítése érdekében.

Az intézkedés Magyarország szempontjából is növeli a kockázatokat, mert hazánkba déli irányból Bulgárián keresztül érkezik a gáz - tette hozzá.

Ami bizalomra adhat okot, hogy sem Oroszországnak, sem Bulgáriának nem érdeke a további országokba történő szállítások korlátozása.

Az intézkedés tehát leginkább egy figyelmeztetés Európának: ha a kifizetések veszélybe kerülnek, Oroszország le fogja állítani a gázszállításokat. - zárta bejegyzését a Századvég Energia- és Klímapolitika üzletágának vezetője.

A Gazprom orosz energiavállalat bejelentése, miszerint egyoldalúan leállítja a gázszállítást az európai ügyfeleknek, indokolatlan és elfogadhatatlan, újabb zsarolási kísérletet jelent Oroszország részéről - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Kapcsolódó írásaink