Külföld

Egyre gyakrabban támadnak a rendőrökre Hollandiában

Integrációs problémák

A holland rendőrség statisztikái szerint az országban tavaly megemelkedett a rendfenntartó szervekkel szembeni erőszakos cselekmények száma, főként a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések elleni tüntetések miatt.

Tavaly 108 esetet jegyeztek be rendőrök elleni gázolási kísérletről, míg 2020-ban csak 50-et. A letartóztatások során az erőszakos ellenszegülések száma 2433-ról 2700-ra nőtt. Megnőtt a családon belüli erőszakos esetekben beavatkozó rendőrök elleni agresszív cselekmények száma is.

„Vannak bizonyos társadalmi csoportok, akik már nem fogadják el a hivatalos személyek tekintélyét” – nyilatkozta Peije de Meij rendőrségi szóvivő. Ezzel párhuzamosan a holland nemzeti ombudsman, Reinier van Zutphen nyilatkozata szerint Hollandiában élő menekültek többsége hosszú távú pénzügyi problémákkal küzd. Mint mondta, rossz anyagi helyzetük ahhoz is köthető, hogy „nem értik a nyelvet, a bürokratikus eljárások túl bonyolultak számukra, és legtöbbjük még mindig feldolgozatlan traumákkal küzd”.