Külföld

„Az ET fontos szerepet tölthet be a béke megteremtésében”

Az Európa Tanács (ET) fontos szerepet tölthet be az orosz és az ukrán fél közötti béke megteremtésében, és az igazságtételben is - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés delegációjának vezetője Strasbourgban hétfőn.

„Az ET fontos szerepet tölthet be a béke megteremtésében”
Németh Zsolt
Fotó: Facebook / Németh Zsolt

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése tavaszi ülésszakát megnyitó vitát követően a politikus elmondta: az ET egységesen és gyorsan reagált a háború kitörésére, kitűnve ezzel a nemzetközi szervezetek sorában. Ennek az egységnek a fenntartása - tette hozzá - fontos feltétele annak, hogy elérjük célunkat, a béke megteremtését. Hangsúlyozta: „a feleknek mielőbb fegyverszüneti megállapodást kell elérni, és vissza kell térni a diplomácia útjára.” Az igazságtétel tekintetében is fontos szerepe van a strasbourgi szervezetnek, hogy megfelelő nemzetközi vizsgálat induljon a háborús bűnök, a népirtás, az emberiesség ellen elkövetetett bűntettek feltárásával kapcsolatban - tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy a 46 ET-tagállamnak fontos célja a harcoló Ukrajnával mutatott szolidaritás, amelyből Magyarország is kiveszi a részét: történetének legjelentősebb humanitárius akcióját bonyolítja le, továbbá Lengyelország után a magyar állam fogadja be a legtöbb menekültet.  „Ennek a szolidaritásnak a gyakorlására az elkövetkezendő időszakban is nagy szükség lesz” - hangsúlyozta.

Objektum doboz

Németh Zsolt köszönetet mondott az Európa Tanács megfigyelőinek az áprilisi magyar országgyűlési választások során elvégzett munkájukért, továbbá „példamutató magatartásnak” nevezte a szervezet hozzáállását a magyar választásokhoz. Mint mondta, „az ET nem avatkozott bele a választási folyamatokba, örvendetes lenne, ha ezt az elkövetkezendő időszakban a többi nemzetközi szervezet is hasonlóképpen közelítené meg.” Véleménye szerint az ET-ben a véleményformálás „egy fokkal közelebb áll a valósághoz, itt lényegesen több tér nyílik a párbeszédre”.

Kapcsolódó írásaink

Varga Judit: Nem engedünk Brüsszel nyomásának!

ĀMagyarország nem fog fegyvereket szállítani és katonákat küldeni Ukrajnába, nem hagyjuk, hogy a magyar családokkal fizettessék meg a háború árát, és gender-ügyben sem hátrálunk - szögezte le a miniszter