Külföld

Oroszország bezáratta a balti államok konzulátusait

Oroszország a kölcsönösség elve alapján elrendelte a területén működő lett, litván és észt konzulátusok bezárását és távozásra szólította fel a képviseletek alkalmazottait - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

Oroszország bezáratta a balti államok konzulátusait
Oroszország bezáratta a balti államok konzulátusait
Fotó: AFP

A moszkvai diplomáciai tárca bekérette Lettország, Litvánia és Észtország nagykövetét és közölte velük, hogy Szentpéterváron bezárja a három balti állam főkonzulátusát, Pszkovban pedig a lett konzulátust és az észt konzulátusi irodát.

Korábban ebben a hónapban Lettország és Észtország két-két orosz főkonzulátus bezárását rendelte el az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt, Litvánia pedig távozásra szólította fel az orosz nagykövetet.

Az orosz külügyminisztérium a nagyköveteknek határozott tiltakozását fejezte ki a klaipedai és a liepajai, illetve a daugavpilsi és narvai orosz főkonzulátus, valamint a tallinni orosz nagykövetség tartui konzuli részlegének bezárása miatt, amit barátságtalan intézkedésnek minősített.

Moszkva válaszlépéseit a kölcsönösség elvével indokolta, valamint azzal, hogy a balti országok hatóságai katonai segítséget nyújtanak a „kijevi rezsimnek”, valamint „fedezik az ukrán nacionalisták által a Donyec-medencei és ukrajnai békés lakosság ellen elkövetett bűncselekményeket”.

Kapcsolódó írásaink

Putyin: Egy légy sem juthat át!

ĀAz orosz erők elfoglalták Mariupolt - Putyin elrendelte, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az Azovsztal területét + VIDEÓ

A Kreml és Kijev közt nincs bizalom

ĀAz orosz vezetés nem lát sok esélyt a tűzszünet megkötésére, eközben Washington amiatt aggódhat, nehogy rossz kezekbe kerüljenek a fegyverei