Külföld

Moszkva figyelmeztette Helsinkit és Svédországot a NATO-csatlakozás következményeire

Oroszország figyelmeztette Svédországot és Finnországot esetleges NATO-csatlakozásuk következményeire - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Rosszija-24 tévécsatornának nyilatkozva.

Moszkva figyelmeztette Helsinkit és Svédországot a NATO-csatlakozás következményeire
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő
Fotó: AFP/Alexander Vilf

„Brüsszel az Egyesült Államok égisze alatt fokozatosan vonja be Svédországot és Finnországot a struktúráiba, történtek különböző hibrid, gyakorlatoknak vagy kiképzésnek álcázott, a tényleges bevonásra irányuló intézkedések” - mondta Zaharova.

„Mi minden figyelmeztetést megtettünk - mind nyilvánosan, mind kétoldalú csatornákon keresztül. Tudnak erről, ezért nem lesz min csodálkozni. Mindenről tájékoztatták őket, arról, hogy hová vezet ez az egész” - tette hozzá.

A szóvivő az interjúban azt is elmondta, hogy Oroszország már nem bízik meg többé az ukrán tárgyalófélben, és Moszkva szerint Kijev továbbra is következetlenül fog viselkedni a diplomáciai egyeztetések során. Ezzel kapcsolatban megismételte az orosz álláspontot, amely szerint Ukrajnában egy kívülről irányított rendszer van hatalmon, amely figyelemelterelésre használja a tárgyalásokat.

Kapcsolódó írásaink

Macron és Le Pen a tévében csap össze

ĀJobb teljesítményre számítanak a jobboldali elnökjelölttől, mint az öt évvel ezelőtti vitában, az urnáknál pedig döntő lehet, hogyan szavaznak Mélenchon hívei