Külföld

Ismét megadásra szólította Mariupol védőit az orosz hadsereg

Ismét a megadást ajánlotta az orosz védelmi minisztérium a mariupoli Azovsztal vas- és acélműben körbezárt ukrán erőknek, és biztonságot ígért, feltételül szabva, hogy szerdán közép-európai idő szerint 13 órától szüntessék be a harcot és tegyék le a fegyvert. A BBC értesülései szerint senki sem élt a lehetőséggel.

Ismét megadásra szólította Mariupol védőit az orosz hadsereg
Mariupol közelében lebombázott egykori lakóépületek
Fotó: HIROTO SEKIGUCHI / YOMIURI / AFP

„Az Oroszországi Föderáció vezetése garantálja az élet, a teljes biztonság és a szakszerű orvosi ellátás biztosítását mindazoknak, akik letették a fegyvert” - közölte kedden éjjel Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője.

Kijelentette, hogy ukrán fegyveres egységek tagjainak és „külföldi zsoldosoknak” „kivétel nélkül” fegyver és lőszer nélkül kell kivonulniuk moszkvai idő szerint 14 órától (közép-európai idő szerint 13 órától) az üzem területéről.

Orosz hírügynökségek a donyecki „népi milíciára” hivatkozva kedd éjjel arról számoltak be, hogy a nap folyamán Mariupolban 120 civil jött elő „a gyár bejárata környéki pincékből”, a szerdai tájékoztatás szerint öt ukrán katonai egység hagyta el az Azovsztal fémmű területét és tette le a fegyvert. A Telegramon megjelent közlemény szerint a megadás lehetőségéről az üzem területén szétszórt röplapokból szereztek tudomást, miután (az Izvesztyija című lap szerint) a létesítményre kedden agitációs anyagot tartalmazó lövedékeket lőttek ki. Orosz tudósítások szerint Kijev nem adott engedélyt a kapitulációra, a nacionalista fegyveresek pedig halállal fenyegették meg vagy agyonlőtték, aki le akarta tenni a fegyvert.

A BBC ugyanakkor arról írt, hogy az Azovsztal védői közül senki sem adta meg magát a megszabott határidőig.

Mizincev tábornok közölte, hogy az üzemből kedden három humanitárius folyosót nyitottak meg azon ukrán katonák és „nacionalista fegyveresek” számára, akik önként leszik a fegyvert. Az orosz védelmi tárca kedden éjfél körül elismerte, hogy senki nem hagyta el az Azovsztalt.

A tábornok leszögezte: az orosz hadsereg nevében garantálja mindenki életét, aki leteszi a fegyvert, és ígéretet tett a hadifoglyokkal szembeni bánásmódról szóló genfi egyezmények betartására is. Mizincev elmondta, hogy a garanciákat az ukrán féllel Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettesen keresztül közölték. 

Humanitárius folyosót nyitnak Mariupolban

A Mariupolban rekedt civilek kimenekítését célzó humanitárius folyosó létrehozásáról állapodtak meg a szembenálló felek, közölte szerdán a BBC.

Tekintettel a Mariupolban kialakult katasztrofális humanitárius helyzetre, ma erre összpontosítjuk erőfeszítéseinket - írta Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Facebookon.

Az ostromlott városból a nőket, a gyerekeket és az időseket mentik ki szerdán délután két órától.

Objektum doboz

Charles Michel Kijevbe utazott

Kijevbe érkezett szerdán Charles Michel, az Európai Tanács elnöke - erről ő maga számolt be a Twitteren.

Objektum doboz

Az Európai Unió tagországainak vezetőit tömörítő tanács elnöke közölte: Kijevben, „a szabad és demokratikus Európa szívében” tesz látogatást.
Michel az ukrán főváros egyik vasútállomására érkezett meg a reggeli órákban. A vezető uniós tisztségviselőt Olga Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes köszöntötte.

Charles Michel heti munkaprogramjában nem szerepel a kijevi utazás. Információk szerint a biztonsági okok miatt előre be nem jelentett látogatás keretében a tanácsi elnök a háború sújtotta ukrán főváros megtekintése mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytat megbeszélést.

Twitter-bejegyzéséből pedig az is kiderült, hogy Michel ellátogatott Borogyankába is:

Objektum doboz

Moszkva szerint Kijev térfelén pattog a labda

Oroszország átadott Ukrajnának egy egyértelmű megfogalmazású megállapodástervezetet, és várja a választ - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán.

„Dokumentumtervezetünket, amely teljesen világos, kidolgozott megfogalmazásokat tartalmaz, átadtuk az ukrán félnek. A labda az ő térfelükön van. Várjuk a választ” - mondta Peszkov.
A szóvivő azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy folyamatosan eltér a korábbi megállapodásoktól, és nem mutat hajlandóságot a tárgyalási folyamat intenzívebbé tételére.

Alekszandr Ben Cvi moszkvai izraeli nagykövetnek azt a bejelentését kommentálva, miszerint Jeruzsálem kész lenne helyszínéül szolgálni Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lehetséges találkozójának, Peszkov azt mondta, hogy az izraeli fél nem először fejezte ki készségét a csúcs megrendezésére. Hozzátette, hogy Moszkva többször is elmagyarázta, hogy egy ilyen találkozót minek kell megelőznie. (A Kreml korábban egy jóváhagyott megállapodáshoz kötötte Putyin és Zelenszkij tárgyalóasztalhoz ülésének lehetőségét.)

Putyin normalizálást ígér

Fiatalokkal a Kremlben megtartott szerdai találkozóján Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország el fogja érni az élet normalizálódását és a békét a Donyec-medencében. Megismételte, hogy a - nyolc éve tartó - „Donyec-medencei tragédia” „kényszerítette ki”, hogy Oroszország elindította az elnök által „különleges hadműveletnek” nevezett háborút Ukrajna ellen.
A TASZSZ orosz hírügynökség azt közölte, hogy az ukrán fegyveres erők kivonulnak a Rubizsne, Szeverodonyeck és Liszicsanszk alkotta háromszögből. IA luhanszki „népi milícia” szóvivője kijelentette, hogy Zolote városból helikopterrel evakuáltak egy ukrán tábornokot és a városi közigazgatásban dolgozókat.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán harmadik alkalommal hozott nyilvánosságra az ukrán veszteségeket tartalmazó listát. A felsorolás a tárca szerint ezúttal az ukrán nemzeti gárda 4. hadműveleti dandárjából meghalt vagy megsebesült katonák adatait tartalmazza.

Dmitrij Petrov, az orosz belügyminisztérium szélsőséges szervezetek elleni főigazgatóságának helyettes vezetője egy szerdai moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy a menekültek között olyan személyek is megpróbálnak Oroszországba bejutni, akik részvevői voltak az ukrajnai harcoknak. Mint mondta, esetükben a hatóságok „a hatályos jogszabályoknak megfelelő eljárási döntéseket hoznak”.

Baerbock: A háború csak ukrán győzelemmel zárulhat

A bucsai mészárlás egyértelművé tette, hogy az Ukrajna elleni orosz háború csak ukrán győzelemmel zárulhat - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Rigában lett kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

Leszögezte: Németország kész közép- és hosszú távon is katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, legyen szó három hónapról vagy három évről.
Hozzátette: Berlin egymilliárd eurót bocsát rendelkezésre annak érdekében, hogy Ukrajna összetettebb fegyverrendszereket szerezzen be, amelyeket aztán hosszú távon használhat, és Németország kész biztosítani az ezek működtetéséhez szükséges képzést.

Baerbock megjegyezte: Berlin számos katonai szállítmányt küldött már Ukrajnába, amelyekről nem beszélt nyilvánosan.
Aláhúzta: mindezek még nem teszik Németországot a háborúban részt vevő féllé.

A német diplomácia vezetője elmondta: Németország számára a páncélozott járművek szállítása sem tabu, még ha a belpolitikai vitákból néha úgy is tűnik. A berlini kormány beleegyezett az ilyen szállítmányokba - mutatott rá.
Hozzátette: Németország emellett megegyezett NATO- és G7-partnereivel arról, hogy ha valamelyikük képes gyorsan szovjet típusú fegyvert szállítani Ukrajnának, az Németországtól kap utánpótlást cserébe.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter bejelentette, hogy az Európai Unió új intézkedéseken dolgozik, amelyek célja annak megakadályozása, hogy Moszkva meg tudja kerülni a nemzetközi szankciókat.

Az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i kezdete óta több állam- és kormányfő mellett az Európai Unió intézményeinek vezetői közül is többen ellátogattak már Kijevbe. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke április elsején, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő április 8-án utazott az ukrán fővárosba.

Kapcsolódó írásaink

Új orosz támadás indult Ukrajnában

ĀEgyre szélesedő fronton kell védekezniük az ukrán csapatoknak, a mariupoli acélmű utolsó védői kétségbeesett harcot folytatnak a Moszkva által küldött speciális osztagokkal