Külföld

Kijev szerint Oroszország megindította kelet-ukrajnai offenzíváját

Az orosz erők kedden széles fronton támadtak Kelet-Ukrajnában egy teljes körű szárazföldi offenzíva részeként, hogy átvegyék az ország keleti ipari központjának ellenőrzését. Az offenzívát ukrán tisztségviselők a háború új szakaszának nevezték.

Kijev szerint Oroszország megindította kelet-ukrajnai offenzíváját
Orosz tank a Donbaszban
Fotó: Sputnik via AFP

Az ukrán vezérkar kedden kora reggel azt közölte, az orosz erők arra összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy teljes mértékben ellenőrzésük alá vonják a Donyec-medencei régiót, és kísérletet tesznek arra, hogy áttörjék az ukrán védelmet szinte a teljes frontvonal mentén.

A közlemény szerint a Donyec-medence déli részén az orosz hadsereg folytatta a stratégiai fontosságú Mariupol blokádját és ágyúzását, továbbá rakétákkal indított támadását, akárcsak más városoknál.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azt mondta, hogy jelenleg 76 orosz harci egység, úgynevezett zászlóalj-taktikai csoport van Kelet- és Dél-Ukrajnában, szemben a múlt heti 65-tel. Ez körülbelül 50 000-60 000 katonát jelenthet.

Eközben Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes kedd reggel azt közölte, továbbra sincs megállapodás a harcok sújtotta városokban és településeken rekedt civilek kimenekítéséről. Emlékeztetett arra is, hogy az orosz fél már harmadik napja zárkózik el a humanitárius folyosók kialakítása elől.

Lavrov: Új szakasz kezdődik a „különleges hadműveletben”

Kezdődik az ukrajnai „különleges hadművelet” következő szakasza, amelynek célja a délkelet-ukrajnai szakadár entitások „teljes felszabadítása”- jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden az India Today televíziónak nyilatkozva.

„A kelet-ukrajnai hadművelet célja, ahogy azt már a legelején bejelentették, a donyecki és luhanszki köztársaság teljes felszabadítása. Ez a művelet folytatódni fog, kezdődik a művelet következő szakasza, és úgy gondolom, hogy ez fontos pillanat lesz” - nyilatkozott Lavrov, aki azt ígérte, hogy Oroszország ki fogja deríteni az igazságot az ukrajnai Bucsában történt civilgyilkosságokkal kapcsolatban. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és más nyugati országokat, hogy „elveszítik az érdeklődésüket” a saját szempontjukból előnyösként indult médiakampányok iránt, amint olyan tények merülnek fel, amelyek megkérdőjelezik ezek hitelességét.

Kifogásolta, hogy az igazságot szerinte nem tárták fel sem Alekszandr Litvinyenko 2006-ban Londonban történt megmérgezése, sem a malajziai utasszállítónak a Donyec-medencében 2014-ben történt lelövése, sem pedig a Szergej és Julija Szkripal ellen 2018-ban, vagy az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ellen 2020-ban megkísérelt merénylet ügyében. Nehezményezte, hogy Oroszországot, amely „ragaszkodik az igazság kiderítéséhez”, az ezen ügyekben folytatott nyomozásból kizárták.

Lavrov megismételte, hogy Oroszországnak nem áll szándékában sem nukleáris fegyvert bevetni, sem rendszerváltást végrehajtani Ukrajnában. Mint mondta, az ukránoknak maguknak kell eldönteniük, hogyan éljenek.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a Nyugat szerinte felhasználta Oroszországgal szemben Volodimir Zelenszkijt, amikor arra bátorította, hogy vegye semmibe a minszki megállapodások végrehajtását. Úgy vélekedett, hogy Zelenszkij szavait nem lehet komolyan mérlegelni, mert folyamatosan változtatja az álláspontját.

Hangot adott álláspontjának, miszerint nem lehet eltűrni, hogy nyugati országok úgy gondolják, mindent megtehetnek, mert senki sem tiltakozott az afganisztáni, szíriai és iraki célpontok kegyetlen bombázásáért, most pedig ruszofóbiára bátorítják a kijevi kormányt.

Luhanszk atonai közigazgatási vezetője evakuálásra szólít

Gyorsan kell dönteni, nincs idő gondolkodni, menjetek„ - üzente Luhanszk megye civil lakosságának a megye katonai közigazgatásának vezetője a Telegramján.

Szerhij Hajdaj arra kérte a megye lakosait, mentsék az életüket, hogy ”ne váljanak olcsó munkaerővé vagy a megszállók mozgósítható ágyútöltelékévé„. Azt írta, az orosz csapatok a helyszínen végeznek ki mindenkit, aki szembeszáll velük. ”Evakuáljanak, a buszok már várnak„ - írta a Telegramon.

Objektum doboz

Már hétfőn az offenzíva megindításáról beszélt az ukrán vezérkar

Az ukrán vezérkar hétfőn este közölte: megfigyelései alapján arra jutott, hogy Oroszország megindította kelet-ukrajnai offenzíváját, fokozva a támadásokat Donyeck és Harkiv régióban.

A vezérkar a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében tájékoztatott arról, hogy az orosz hadsereg teljesen ellenőrzése alá akarja vonni Donyeck és Luhanszk régiót, és Harkiv környékén is szaporodtak a támadások.

Objektum doboz

Az orosz csapatok megpróbáltak áttörni az ukrán védvonalakon a szóban forgó területeken - erősítette meg Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára, aki szerint úgy tűnik, hogy hétfőn reggel az oroszok megkezdték a keleti offenzíva „aktív szakaszát”.

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó is megerősítette az orosz támadások tényét. Elmondta: elveszítették az ellenőrzést Kreminna fölött, utcai harcok zajlanak a városban, a civilek evakuálása nem lehetséges. „Óráról órára romlik a helyzet” - jegyezte meg.

Hajdaj kedden arról számolt be: az éjszaka folyamán fel kellett adni Kreminnát három napon át tartó heves harcok után. „Minden szakaszunkra negyven egységnyi orosz páncélozott jármű jutott” - írta az Ukrajinszka Pravda alapján, hozzátéve: Kreminna több ezer lakosa nem menekült el időben, így most a bevonuló orosz erők túszaivá váltak.

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó korábban beszámolt róla, hogy az ország délkeleti részén, Zaporizzsja térségében is megpróbáltak előrenyomulni az oroszok. Az ottani műveletekben mintegy tízezer orosz katona vesz részt.

Az orosz csapatok alig 5 kilométerre vannak Donbasztól, ahol már hallani lehet a távolabb zajló csata hangját, tudatta a BBC helyszíni tudósítója, aki arról is beszámolt: a helyi lakosság egy része már korábban elmenekült, de sokan érkeztek a térségbe a már régóta ostrom alatt tartott településekről is.

Az Akhmat különleges gyorsreagálású egység katonái a Donyecki Népköztársaság ellenőrzése alá került Iljics Vas- és Acélgyár területén, Mariupolban
Az Akhmat különleges gyorsreagálású egység katonái a Donyecki Népköztársaság ellenőrzése alá került Iljics Vas- és Acélgyár területén, Mariupolban
Fotó: Sputnik via AFP

Mariupol még nem esett el teljesen

Mariupol körül is folytatódtak a harcok. A város polgármestere elmondta, hogy több mint 40 ezer embert elhurcoltak a településről az oroszbarát szakadárok felügyelete alatt álló területekre. Az erősen ostromlott Mariupolban jelenleg körülbelül százezer civil tartózkodik.

A mariupoli polgármester tanácsadója, Petro Andrjuscsenko a Telegramon tett közzé egy friss videót, amely arról tanúskodik, hogy az orosz egységek nem csak az Azov zászlóalj bázisának tartott Azovsztal acélgyárat, hanem a környező lakónegyedeket is lövik, légierő, tüzérség és tankok bevetésével.

Objektum doboz

Újabb ultimátum Mariupol védőinek

Bejelentette az Azovsztal ”részleges ostromának„ megkezdését és az objektum területére történő behatolást a donyecki ”népi milícia„, miközben az orosz védelmi tárca délig adott haladékot a védőknek a fegyverletétel bejelentésére.

Eduard Baszurin, a szakadár donyecki ”népköztársaság„ katonai szóvivője közölte, hogy az acélmű területére behatolt rohamegységeket az orosz légierő és a tüzérség támogatja, valamint reményét fejezte ki, hogy a létesítményt védő egységek megadják magukat.

Gyenyisz Pusilin, a Moszkva által függetlennek elismert donyecki entitás vezetője kijelentette, hogy nem bizonyosodott be az a feltevés, miszerint az objektumban civilek vannak.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője az orosz védelmi minisztérium nevében megadásra szólította fel az Azovsztalban körölzárt katonákat, gárdistákat és zsoldosokat. Az általa felajánlott menetrend szerint a védőknek helyi idő szerint délben be kell szüntetniük a tüzet, le kell tenniük a fegyvert, majd délután kettő és négy között el kell hagyniuk a létesítményt.

Mizincev felszólította őket, hogy ne harcoljanak a ”nácizmus„ eszméiért. Kijelentette, hogy az orosz fél garantálja számukra az életük megóvását és a genfi egyezmény valamennyi, a hadifoglyokkal történő bánásmódra vonatkozó normájának betartását, ahogy ez azon ukrán katonák esetében is történt, akik korábban megadták magukat Mariupolban.

Korábban Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az Azovsztalban, amely alatt egy hétszintes folyosórendszer húzódik, több mint 2500 fegyveres, köztük az Azov nacionalista ezred tagjai és külföldi zsoldosok tartózkodnak. Az orosz hadsereg előzőleg azt ajánlotta nekik, hogy vasárnap délelőtt tegyék le a fegyvert, amit nem tettek meg. Orosz katonai források szerint az Azov fegyveresei kivégzéssel fenyegették meg a megadás híveit.

Orosz megyei vezető szerint ukránok lőttek egy határközeli orosz falut

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója kedden reggel a Telegramon közölte, hogy a határhoz közeli Golovcsino falut Ukrajna felől tűz alá vették, aminek következtében három helyi lakos megsebesült és harminc házban károk keletkeztek. A donyecki milícia parancsnokhelyettese, arról tett bejelentést, hogy a ”népköztársaság„ az elmúlt nap folyamán több mint 200 ukrán belövést kapott, amely következtében 18 ember, köztük egy gyerek megsérült.

Az orosz védelmi tárca szerint az ukrán erők civilekre mértek csapást rakéta-sorozatvetővel a Zaporizzsja megyei Polohi faluban. Az orosz ellenőrzés alatt álló településen egy idős asszony megsebesült, több ház pedig megsemmisült. Az oroszországi Rosztov megye határőrsége közölte, hogy az elmúlt egy nap alatt több, mint 13 és fél ezer menekült érkezett a Donyec-medencéből.

Mizincev egyébként kedden arra figyelmeztetett, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ”provokációra„ készül Odessza megyében, és ennek nyomán az orosz hadsereget szándékozik megvádolni háborús bűnök elkövetésével. A ”megbízható értesülésekre„ hivatkozó tábornok szerint orosz egyenruhát öltött provokatőrök arra készülnek, hogy kamerák előtt demonstratívan tüzet nyissanak polgári lakosokra.

Ukrajna benyújtotta az uniós tagsági kérdőívet 

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn tájékoztatott arról, hogy hivatalosan is benyújtotta azt a kitöltött kérdőívet, amelyben Ukrajna tagságért folyamodik az Európai Unióhoz. Reményei szerint országa heteken belül tagjelölti státuszt kaphat. Ukrajna bízik benne, hogy már júniusban, az Európai Tanács ülésén tagjelöltté válhat.

A kérdőívet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen adta át Zelenszkijnek, amikor április 8-án Kijevbe látogatott.

Objektum doboz

Az Európai Unió (EU) hétfőn elítélte, hogy az orosz erők polgári személyeket és létesítményeket bombáznak Ukrajnában.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője leszögezte: a háborús bűncselekmények elkövetői nem maradhatnak büntetlenül.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese elmondta: egyelőre nincs a láthatáron humanitárius tűzszünet Ukrajna és Oroszország között, de néhány héten belül talán sor kerülhet rá. Hozzátette: az ENSZ azt tervezi, hogy a napokban segélykonvojt indít Kelet-Ukrajnába.
 

Kapcsolódó írásaink

Ismét szólt a légiriadó Kijevben

ĀTöbbt robbanás volt Lvivben - A nyugat-ukrajnai város elleni támadásnak halálos áldozatai is vannak - Azonnali menekülésre szólították fel a luhanszki lakosokat + VIDEÓ