Külföld

Macron és Le Pen a tévében csap össze

Jobb teljesítményre számítanak a jobboldali elnökjelölttől, mint az öt évvel ezelőtti vitában, az urnáknál pedig döntő lehet, hogyan szavaznak Mélenchon hívei

Szoros verseny várható a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában, sok múlhat a ma esti, televíziós vitán is. A közvélemény-kutatók közben azt próbálják megjósolni, hogyan szavaznak a radikális baloldaliak.

Macron és Le Pen a tévében csap össze
Alaposabb felkészülést ígér Marine Le Pen az idei televíziós vitában Macron ellen
Fotó: AFP/Eric Feferberg

Komoly kihívással néz szembe Emmanuel Macron a Le Monde szerint, ma tartják ugyanis a francia választások két fordulója közti hagyományos jelölti vitát. A hivatalban lévő elnök ugyanazzal az ellenféllel néz szembe, mint öt éve, ezúttal azonban kevésbé kényelmes pozícióból indul neki az összecsapásnak Marine Le Pennel, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnökével. A lap felidézte, hogy a 2017-es tévévitában a jobboldali jelölt összeszedetlen volt, nemrég politikai pályafutása legnagyobb hibájának nevezte akkori szereplését.

Az elmúlt hetekben az is foglalkoztatta a francia közvéleményt, ki vezeti majd a vitát, és mint kiderült, ez egyáltalán nem konfliktusmentes kérdés. Múlt hétfőn Jordan Bardella – aki Le Pen jelöltségének bejelentése óta ügyvivő elnökként vezeti a Nemzeti Tömörülést – kifogásolta, hogy Anne-Sophie Lapix moderálja a vitát, szerinte ugyanis valahányszor a France 2 sztárműsorvezetője Marine Le Pennel beszél, nem tudja leplezni az iránta érzett megvetését, láthatóan ellenséges a politikussal szemben. A vita vezetőjének kiválasztása hagyományosan a két jelölt konszenzusával történik, két másik női műsorvezető is a kalapban volt.

A friss felmérések egyöntetűen azt mutatják, hogy Emmanuel Macron nyerheti meg a második fordulót vasárnap. Az OpinionWay-Kéa elmúlt napokban végzett kutatása szerint Macron 56, Le Pen pedig 44 százalékra számíthat, de olyan felmérések is készültek a múlt héten, amelyek szorosabb győzelemről szólnak (Macron 53, Le Pen 47 százalék),

Mindkét jelölt törekszik arra, hogy a saját táborán túli szavazókat is megszólítson a második forduló előtt. Több kieső jelölt, így a republikánus Valérie Pécresse és a zöldpárti Yannick Jadot is arra biztatta támogatóit, hogy szavazzanak Macronra a döntőben. Éric Zemmour jobboldali publicista Le Pen felé terelné a híveit, míg a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon azt mondta, hogy ne szavazzanak Le Penre. Az IFOP felmérése szerint – amely egyébként egészen szoros, 51–49 arányú győzelmet jósol Macronnak – a választók többnyire követik az első fordulóban támogatott jelöltjük javaslatát, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet.

A leglényegesebb kérdés, hová szavaznak az első fordulóban 21,95 százalékot elérő Mélenchon támogatói. Sajtóelemzések szerint mindenképpen dilemmával találják szembe magukat, hiszen alapvetően mindkét jelölt túl jobboldali számukra. Macron mellett számukra az a régi reflex szól, hogy „meg kell állítani a szélsőjobboldalt”, egyébként elutasítják az elnök neoliberálisnak tartott politikáját. Míg a baloldalon őt a „gazdagok elnökének” tartják, addig Le Pen nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy maga mellé állítsa az eliteket elutasító baloldaliakat.

Kampányában azért hagyományos témái, mint a bevándorlás és az iszlamizáció visszaszorítása mellett azzal is sokat foglalkozott, hogy – ahogyan azt kutatások is igazolják – sok franciát nagyon aggaszt az anyagi helyzetének romlása, pénze értékének csökkenése. Az IFOP szerint Mélenchon hívei­nek nagyjából fele nem megy el szavazni a második fordulóban, harmaduk Macronra, 23 százalékuk pedig Le Penre fog voksolni.

Kapcsolódó írásaink