Külföld

Húsvétra készülnek a világ hívői

A nagypénteki Via Crucist két év után ismét a Colosseumnál, a hívek előtt tartják meg Ferenc pápa vezetésével

Az ukrajnai háború nemcsak a családokat, de az egész közösséget is érintette, mivel sokan elszakadtak a szeretteiktől, mondta a Magyar Hírlap kérdésére Zán Fábián Sándor református püspök, a Kárpátaljai Egyházak Tanácsának elnöke.

Húsvétra készülnek a világ hívői
Az iszlamista terrortámadás áldozatairól emlékeztek meg Srí Lankán
Fotó: AFP/Akila Jayawardana

Hozzátette, minden gyülekezetben él egy olyan remény, amely túlmutat a földi léten, ugyanakkor abban is reménykednek a Kárpátalján élő emberek, hogy a háború nem ér el közösségeikbe. Tudatosult az ott élő emberekben, hogy ez nem az ő háborújuk, de hogy ez mennyire marad így, nem tudják, ezért ez félelmet és aggodalmat is hoz az ott élő emberekre, vélekedett a református püspök. Hozzátette, ennek ellenére a legtöbb ember szívében a remény leküzdi a félelem állapotát.

A nagypénteki Via Crucist a két pandémiás év után újra a hívek előtt, a Colosseumnál tartják meg. Ferenc pápa a családoknak szentelt egyházi évben úgy döntött, hogy különböző családok viszik a keresztet a Via Crucis tizennégy állomásán. Az utolsó előtti stáción egy ukrán és egy orosz család veszi kézbe a keresztet, amely a Colosseumtól az ókori amfiteátrummal szemben álló Palatinus-dombig halad. Az utolsó stáción egy migráns család tagjai viszik a keresztet. Ukrajna szentszéki nagykövete, Andrij Juras a napokban kifogásolta a döntést. Azt írta: általános aggodalmat keltett Ukrajnában és más ukrán közösségekben az az elképzelés, hogy ukrán és orosz nők együtt vigyék a keresztet.

Az ANSA olasz hírügynökség arról is beszámolt, hogy ma, nagycsütörtökön Ferenc pápa rabok lábát mossa meg a Civitavecchia börtönben

Srí Lankán a keresztény közösségek a három évvel ezelőtt elkövetett húsvéti iszlamista terrormerényletek áldozataira emlékeztek, amelyekben 269 ember vesztette életét, ötszázan pedig megsebesültek. A fővárosban, Colombóban és a közeli Negombóban három hotel és templom vált pokolgépes merénylet célpontjává. Legalább 45 külföldi is volt a halálos áldozatok között. Mind a nyolc merénylő helyi lakos volt, a Nemzeti Towhít Jamát iszlamista szervezet tagjai.

Kapcsolódó írásaink