Külföld

„Kijev fejezze be hazánk sértegetését”

Szijjártó Péter tegnap bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét a külügyminisztériumba

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára arról tájékoztatott, hogy tegnap hivatalába kérette Ljubov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét, és tudatta vele, hogy az utóbbi hetek ukrán részről elhangzott vádjait nem lehet szó nélkül hagyni. A külgazdasági és külügyminiszter videónyilatkozatában elutasította a hazánkat érő ukrán vádakat.

Ukrajna elnökének és miniszterelnök-helyettesének legújabb, Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozatai túlmennek azon a határon, amit szó nélkül lehet hagyni – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Magyar Levente arról tájékoztatott, hogy hivatalába kérette Ljubov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét, és tudatta vele, hogy az utóbbi hetekben Ukrajna vezetői részéről több igaztalan vád is elhangzott Magyarországgal szemben.

„Hazánk a háború első napján félretette az Ukrajnával fennálló vitáit, az ukrán miniszterelnök-helyettes szavaival ellentétben semmilyen módon nem gátolja az Ukrajna és az Európai Unió, illetve a NATO közötti együttműködést, a konfliktus kirobbanása óta több mint félmillió ukrán menekült előtt nyitotta meg határait, számolatlan magán- és állami segélyszállítmánnyal járul hozzá a nélkülözők szenvedéseinek enyhítéséhez, 130 ukrán gyermek kórházi gyógykezelését biztosítja, és részese minden nemzetközi erőfeszítésnek, amely a vérontás lezárására irányul” – emelte ki Magyar Levente. „Elvárjuk, hogy Ukrajna vezetői tartózkodjanak Magyarország becsmérlésétől és belügyeinek kommentálásától, még ezekben a súlyos időkben is számíthatnak Magyarország segítségére” – hangsúlyozta az államtitkár.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebookon azt írta: „Mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán, a katonai agres­sziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk.” Ugyanakkor – folytatta – számunkra természetesen mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága.

Szijjártó Péter az ukrán nagykövet berendeléséről szólva kiemelte: „ez nem a mi háborúnk, ezért abból ki akarunk és ki is fogunk maradni”, illetve hozzátette, hogy a kormány nem hajlandó kockára tenni a magyar emberek békéjét és biztonságát. Szijjártó szerint mindezekről a kérdésekről a magyar emberek vasárnap világos véleményt mondtak és világos döntést hoztak. „Azt gondolom, elég világosat és jól érthetőt” – jegyezte meg a külügyminiszter.

„Értjük, hogy az ukránoknak más lett volna az érdekük, nem is vitatkozunk velük, nekik az ukrán, nekünk pedig a magyar emberek érdeke az első” – fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint egy dolgot viszont nem tudunk szó nélkül hagyni, a magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának. „A totalitárius rendszerek kialakításáról, a háborúban való cinkosságról és a magyar emberek akaratának sajnálatosságáról szóló nyilatkozatok elfogadhatatlanok. Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését, és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát” – szögezte le Szijjártó.

Kiemelte, hogy mindezek világossá és érthetővé tétele érdekében kérették be a nagykövetet.

Kapcsolódó írásaink