Külföld

Baloldali háttértárgyalások

Szijjártó: Márki-Zay és az ukrán elnök már meg is egyezett a fegyverszállításokról

Azonnali és súlyos következményekkel járna hazánkra nézve, ha hatalomra kerülve a baloldal megkezdené a fegyverszállítást Ukrajnába, és megszavazná az energiát sújtó szankciókat. Szijjártó Péter szerint háttértárgyalásaikon ezt már meg is ígérték.

Baloldali háttértárgyalások
Országunk katonai célponttá válhat, ha a baloldal kerül hatalomra
Fotó: MH/Purger Tamás

Ha kormányra kerülne, a baloldal megszavazná a földgáz- és kőolajbehozatalra vonatkozó szankciókat, és megkezdené a fegyverszállításokat – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggeli Facebook-bejelentkezésében. Rámutatott, Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek szóló Twitter-bejegyzése alátámasztja, hogy megegyeztek.

Szijjártó leszögezte, azonnali és rendkívül súlyos következményei lesznek, ha végrehajtják a megállapodást. A fegyverszállítások azonnal háborúba sodornák Magyarországot, hiszen azok katonai célpontot jelentenek. Az energiára vonatkozó szankciók megszavazásával pedig az üzemanyag-ellátást, a fűtést és azt veszélyeztetnék, hogy Magyarország gazdasága a leállás szélére kerül, magyarázta.

Márki-Zay kampányfőnöke, Zaránd Péter a Telex kérdésére beismerte, hogy folynak háttértárgyalások a baloldal és Ukrajna között. Zaránd szerint sem a miniszterelnök-jelölt Twitter-bejegyzése, sem pedig a háttértárgyalásai nem jelentenek biztonsági kockázatot.

Zelenszkij nyilvánvalóan már arra számít, hogy a baloldal fegyvert küldene, és támogatná az energiaszankciókat, hiszen tegnap a dán parlamenthez szólva ismét a magyar kormányt bírálta. Közölte, véget kell vetni a különutasságnak, „Európa nem hallgathatja tovább a hivatalos Budapest kifogásait”. Később a Telegramon fel is sorolta mit vár még el az uniós országoktól: terjesszék ki a szankciókat, mondjanak le az orosz olajról, ne kereskedjenek az oroszokkal, zárják le előttük a kikötőket.

Földi László titkosszolgálati szakértő lapunknak úgy fogalmazott, a magyar baloldal és a kijevi vezetés lépései nem a nemzeti érdekre, hanem sokkal inkább a washingtoni utasításokra vezethetőek vissza. Figyelmeztetett, a baloldal nyilatkozatai nemcsak azért nagyon veszélyesek, mert adott esetben hadi célponttá válhatunk, hanem azért is, mert pontosan mutatja, mennyire fog eltűnni a magyar nemzeti érdek képviselete, ha esetleg hatalomra jutnak. Földi László politikai gazemberségnek nevezte a fegyverszállításokra vonatkozó ígéreteket, hiszen, mint mondta, hazánk legfeljebb úgy tudna fegyvert szállítani, ha máshonnan beengedné és átcímkézné, értelmetlenül belekeverve az országot a konfliktusba.

Kapcsolódó írásaink