Külföld

Nem támogatják a szövetségesek Biden legutóbbi megjegyzését Putyinról

Nem támogatják az Egyesült Államok szövetségesei Joe Biden amerikai elnök legutóbbi, a hétvégén Varsóban tett megjegyzését, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „nem maradhat hatalmon” - jelentette - a The Washington Times hétfőn.

Nem támogatják a szövetségesek Biden legutóbbi megjegyzését Putyinról
Joe Biden és Charles Michel a NATO-csúcson
Fotó: ANP via AFP

A jobboldali-konzervatív amerikai napilap a cikkében „követelésként” említi az elnök megjegyzését, majd kifejti, hogy  Emmanuel Macron francia elnök, valamint magas rangú brit és török tisztségviselők is elhatárolódtak Biden „követelésétől”, amely a lap szerint megbonyolíthatja az orosz-ukrán háború befejezését, mivel Putyin elnök politikai helyzetének megváltoztatását a háború kifejezett céljává tette.

A The Washington Times emlékeztet arra, hogy a „Biden-adminisztráció két magas rangú kormányzati tisztségviselője is igyekezett pontosítani, más szóval eltakarítani Biden elnök láthatóan spontánul tett, az előzetesen jóváhagyott elnöki beszéd szövegétől eltérő megjegyzését”, és hangsúlyozni, hogy Washington nem ragaszkodik a moszkvai „rendszerváltáshoz” a Kremlben.

Antony Blinken külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy az elnök szavai ellenére Washington továbbra sem követeli Putyin elnök hatalmának megdöntését.

Julie Smith NATO-nagykövet pedig azt hangsúlyozta, hogy Biden elnök a véres harcok elől menekülő ukrajnai lakosokkal történt személyes találkozóját követően, érzelmektől túlfűtött szavakat használt beszédében. Julie Smith megismételte Blinken gondolatát arról, hogy az elnök szavai nem jelentik azt, hogy Washington rendszerváltást szeretne Oroszországban.

Fehér házi tisztségviselők szerint ez a mondat nem szerepelt az előre elkészített és jóváhagyott elnöki beszédben.

A négynapos európai látogatás „megkoronázásának” szánt beszédben Biden elnök elítélte Oroszország több mint egy hónapja tartó háborúját Ukrajna ellen, Putyin elnököt „mészárosnak” nevezte, majd az orosz elnökről beszélve kijelentette: „Az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”.

Emmanuel Macron és Joe Biden a NATO-csúcson
Emmanuel Macron és Joe Biden a NATO-csúcson
Fotó: AFP/JOHN THYS

A The Washington Times fontosnak tartotta idézni Emmanuel Macront és Nadhim Zahawi brit oktatási minisztert is. A francia államfőtől azt a mondatot idézte, miszerint Macron „nem használná ezt a (Putyinról mondott) kifejezést”, továbbá azt a megállapítását, hogy „nem eszkalálhatjuk a helyzetet sem szavakkal, sem tettekkel”. A brit oktatási miniszterre utalva az amerikai lap emlékeztetett, hogy Nadhim Zahawi szerint „az ilyen nyers, durva retorika használata visszafelé sülhet el, mert sarokba szoríthatja Putyin elnököt, és Oroszország vezetésének kérdését inkább az orosz népre kellene hagyni”. 

A jobboldali lap idézett Biden vitatott megjegyzésével kapcsolatos török véleményt is. A NATO-tag Törökország, amely jelenleg is közvetít Kijev és Moszkva között, arra figyelmeztetett, hogy ha Putyin elnök elmozdítására összpontosítanak, az megnehezíti a háború megszüntetésére irányuló erőfeszítéseket. „Ha mindenki felégeti a hidakat Oroszországgal, akkor ki fog velük tárgyalni végül?” - idézte a lap Recep Tayyip Erdogan török elnök tanácsadóját.

Mélyponton Biden népszerűsége az ukrajnai háború és a gazdaság miatt

Joe Biden népszerűsége hivatali idejének legalacsonyabb szintjére süllyedt az ukrajnai háború, az amerikai gazdaság, a benzinárak és az infláció kezelése miatt - adta hírül az NBC News amerikai hírtelevízió az általa rendelt legfrissebb közvélemény-kutatás alapján.

Biden elnök népszerűsége 40 százalékosra csökkent, amely hivatali idejének eddigi legalacsonyabb értéke.
Tíz amerikai válaszadóból hét kevés bizalmat szavazott az elnöknek az ukrajnai háború kezelése miatt, tízből nyolc amerikai pedig azért aggódik, mert az ukrajnai háború tovább növeli majd a benzinárakat, és tart attól is, hogy a háborúban akár nukleáris fegyvereket is bevethetnek.

Az Egyesült Államok elmúlt 40 évének legnagyobb mértékű inflációs növekedése miatt a megkérdezett amerikaiak túlnyomó többsége úgy érzi, az ország rossz irányba tart, és a többségnek az sem tetszik, ahogyan az amerikai elnök a gazdaságot kezeli.

A felmérés szerint a republikánusok két százalékponttal vezetnek azon válaszok alapján, amelyeket arra a kérdésre adtak, hogy kinek kellene vezetnie az amerikai kongresszus. az Egyesült Államokban alig hét hónap múlva, novemberben lesznek a félidős kongresszusi választások.

A Public Opinions Strategy nevű republikánus közvélemény-kutató cég vezetőjének véleménye szerint a mostani felmérés azt jelenti, hogy Biden elnök és a Demokrata Párt katasztrofális választási eredmények elé néz. 
A felmérés március 18-22. között készült, Biden elnök négynapos európai látogatását megelőzően. Azt is megmutatja, hogy nőtt azon amerikaiak száma, akik szerint a Biden-adminisztráció jó munkát végzett a koronavírus-világjárvány kezelésében, valamint a megkérdezettek csaknem közel 80 százaléka egyetért Biden döntésével, miszerint megtiltotta az orosz kőolaj amerikai importját.

Kreml: aggasztóak Biden Putyinra tett megjegyzései

A Kremlt aggodalommal töltik el Joe Biden újabb, Vlagyimir Putyinra tett megjegyzései és továbbra is élénk figyelemmel kíséri a tengerentúli vezető kijelentéseit - nyilatkozott hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak Moszkvában.

Ez a kijelentés mindenképpen aggodalmat kelt. Az amerikai elnök nyilatkozatait továbbra is a legnagyobb figyelemmel kísérjük, gondosan rögzítjük őket, és a jövőben is így fogunk tenni” - mondta.
 

Kapcsolódó írásaink