Külföld

Peszkov: A személyes sértések tovább rontják az orosz-amerikai kapcsolatokat

A személyes sértegetések tovább korlátozzák az orosz és az amerikai kormányzat közötti kétoldalú kapcsolatok lehetőségét - jelentette ki szombaton Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra reagálva, hogy Joe Biden amerikai elnök Varsóban mészárosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Peszkov: A személyes sértések tovább rontják az orosz-amerikai kapcsolatokat
Dmitrij Peszkov
Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan

„Legalábbis figyelemre méltó” ilyen szavakat hallani Bidentől, aki 1999-ben a koszovói háború idején Szerbia bombázását szorgalmazta. „Emberek meggyilkolására szólított fel” - fogalmazott Peszkov a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának (duma) elnöke hisztérikusnak nevezte Biden megjegyzését.

Joe Biden szombat délután Varsóban a hivatalos lengyel-amerikai tárgyalások után a Nemzeti Stadionban a menekültek számára létesített ügyintéző központba látogatott el Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester kíséretében.

A stadionban megtartott rövid sajtóértekezleten egy újságírói kérdésre, Mariupol bombázására vonatkozóan kijelentette: „Putyin egy mészáros”. Az utóbbi napokban Biden háborús bűnösnek és gyilkos diktátornak is nevezte már az orosz elnököt.

Kreml: Nem Biden dönt Oroszország vezetéséről

Nem Joe Biden dönt Oroszország vezetéséről - jelentette ki Peszkov szombat este, az amerikai elnök Varsóban tett kijelentésére reagálva.

„Erről nem Biden dönt, Oroszország elnökét az orosz nép választja” - hangsúlyozta Peszkov.

„Az Isten szerelmére, az az ember nem maradhat hatalmon” - mondta az amerikai elnök a varsói Király Vár előterében szombaton mondott beszédében.
Az orosz társadalomhoz szólva úgy fogalmazott: „tudjuk, hogy ti, oroszok, nem vagytok az ellenségeink. Nem hiszem, hogy örültök az ártatlan emberek gyilkolásának”.

A Fehér Ház egyik tisztségviselője nem sokkal később azzal pontosította Biden nyilatkozatát, hogy nem jelent elmozdulást Washington politikájában. „Az elnök azt akarta kifejezni, hogy nem szabad, hogy Putyin hatalmat gyakoroljon szomszédai és a régió felett” - mondta az illetékes, egyben leszögezte, hogy az amerikai elnök „nem beszélt Putyin hatalmon maradásáról Oroszországban, vagy rezsimváltásról”.

Kapcsolódó írásaink