Külföld

Washingtonnak nincs kifogása, hogy lengyel harci repülőgépeket adjanak át Ukrajnának

Az Egyesült Államok arról biztosította Kijevet, hogy „nincs kifogása” az ellen, hogy lengyel harci repülőgépeket adjanak át Ukrajnának - állította szombaton az ukrán külügyminiszter.

Washingtonnak nincs kifogása, hogy lengyel harci repülőgépeket adjanak át Ukrajnának
Joe Biden, Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszterrerel egyeztetett Varsóban
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Dmitro Kuleba, aki délelőtt Varsóban találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, az AFP francia hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozatában úgy fogalmazott: „a labda most a lengyelek oldalán van”.
„Részleteiben megvitatjuk az ügyet lengyel kollégáinkkal, hogy meghallgassuk az ő álláspontjukat is, de szeretnék világosan fogalmazni: Ukrajnának égetően szüksége van harci repülőgépekre” - hangsúlyozta az ukrán diplomácia vezetője.

„Ki kell egyensúlyoznunk az erőviszonyokat az égen, hogy megakadályozzuk az oroszokat háborús bűncselekmények elkövetésében, városaink bombázásában és civiljeink megölésében” - tette hozzá.

Kuleba kiemelte, hogy reméli, az ügyben mielőbb megállapodásra tudnak jutni.

Kuleba szombaton Varsóba látogatott Olekszij Reznyikov védelmi tárcavezetővel, ahol Joe Biden amerikai elnökkel tárgyaltak.

Washington eredetileg elzárkózott a felvetéstől attól tartva, hogy a lengyel MiG-29-es típusú vadászrepülőgépek átadása Ukrajnának akár katonai eszkalálódáshoz vezethetne a NATO ás Oroszország között.

Az Egyesült Államok további 100 millió dollár segélyt ad Ukrajnának a határőrség és a rendőrség készleteinek feltöltésére -jelentette be az amerikai külügyminisztérium. A tárca szerint a pénzből fedeznék további védőfelszerelések, páncélozott járművek, távközlési eszközök és orvosi készletek beszerzését az ukrán belügyminisztérium számára.
 

Kapcsolódó írásaink

Mariupol még mindig ellenáll

ĀTűz alatt az ukrán városok - Zelenszkij nehézfegyverzetet követel - Eddig 12 újságíró vesztette életét Ukrajnában

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom